Main menu

header

648 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cu 93% eficacitate, noua aplicație care folosește temperatura corpului unei femei pentru a-i determina fertilitatea este metoda momentului în materie de soluții contraceptive naturale.

Rezultate precise, solid confirmate clinic

Vechea metodă „calendarul”, folosită din vechime de femei din toată lumea și din toate societățile, are o variantă ultramodernă care se dovedește mai eficientă chiar decât anticoncepționalele. Mai precis, o aplicație aprobată de Uniunea Europeană ca metodă contraceptivă arată cu precizie zilele în care femeia este fertilă, astfel încât cuplurile știu când să evite o sarcină nedorită, notează „Daily Mail”. Studiile derulate de la lansarea aplicației, în 2014, au arătat că precizia sistemului este foarte mare, de 93%, peste anticoncepționale (91%) și alte metode (75%). „Tot mai multe femei aleg contracepția naturală. În aceste condiții, apariția unei aplicații cu rezultate atât de precise și de solid confirmate clinic este salutară”, arată specialista Kristina Gemzell Danielsson, de la Institutul Karolinska, din Suedia.

Prezice zilele cu șanse maxime de concepere

Utilizatoarea înregistrează digital temperatura corpului în fiecare dimineață. În mod normal, înainte de ovulație, estrogenul răcorește corpul, apoi, după ovulație, progesteronul îl încălzește. Cele două faze sunt separate de perioada de fertilitate, când temperatura corpului se ridică cu până la 0,45 grade Celsius. În funcție de aceste date, se realizează un algoritm care creează un calendar al fertilității. Acesta prezice apoi „zilele roșii”, cele cu șansele maxime de concepere. Întreaga aplicație funcționează după sistemul intitulat „metoda ritmului” și este folosită în prezent de aproape 400.000 de persoane. „Acesta este primul studiu care demonstrează eficacitatea unei aplicații”, punctează medicul James Trussell, de la Universitatea Princeton.

„Tot mai multe femei aleg contracepția naturală“ Kristina Gemzell Danielsson, Institutul Karolinska