Main menu

header

de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Poluarea atacă rinichii

Pe lângă astm, cancer pulmonar sau boli de inimă, poluarea atmosferică atacă și rinichii, atrag atenția cercetătorii de la Universitatea Washington. După studierea a 2,5 milioane de dosare ale unor veterani de război, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că zeci de mii de cazuri de probleme ale rinichilor pot fi legate direct de elementele poluante din atmosferă. „Această multitudine de informații sugerează faptul că expunerea cronică la poluare reprezintă un risc semnificativ la apariția și dezvoltarea afecțiunilor rinichilor”, punctează expertul Ziyad Al-Aly.

Stresul anihilează simţul pericolului

Cercetătorii de la Universitatea New York au descoperit că persoanele stresate sunt, contrar aparențelor, mult mai puțin capabile să sesizeze pericolul. În ciuda faptului că până acum s-a crezut că stresul pune în alertă, studiile au demonstrat că oamenii stresați răspund la stimulii de pericol mai lent decât cei care nu suferă de stres. Aceste rezultate au fost încă și mai concludente în momentul în care voluntarii au fost testați privitor la reacția rapidă de a percepe noi primejdii, notează „Daily Mail”.

Persoanele care merg încet, predispuse bolilor de inimă

După observații îndelungate asupra a 420.000 de persoane adulte din Marea Britanie, cercetătorii de la Universitatea din Leicester au concluzionat că oamenii care merg mai încet prezintă un risc crescut de a suferi atacuri de inimă decât cei cu pasul alert. Tom Yates, autor al studiului, este de părere că „felul în care merge un om în mod obișnuit este un indicator pentru viitoare afecțiuni ale inimii și chiar al morții legate de aceste boli”. Rezultatele s-au dovedit valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Expunerea la praf, legată de infertilitate

Praful și chimicalele din canapele, scaune de mașină și chiar saltele de yoga pot determina o întârziere a apariției unei sarcini, arată un studiu recent dat publicității de specialiștii Universității Harvard. Printre substanțele chimice considerate responsabile pentru un astfel de deznodământ se regăsesc compuși care sunt peste tot în jur, de la podele la perdele de duș, în dezinfectanții cei mai utilizați sau chiar în apa de gură. Femeile studiate care au fost cel mai expuse acestor agenți au prezentat șanse mai mici cu peste 30% de a rămâne însărcinate.