Main menu

header

de Roxana Istudor

Buna dispoziţie sporeşte efectele vaccinării

În cazul în care vaccinarea antigripală vine pe un fond de bună dispoziție, efectele benefice sunt mai mari, arată o cercetare dată publicității de specialiștii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. După analiza mai multor factori, printre care alimentația, somnul, mișcarea etc., experții au concluzionat că singurul element care într-adevăr interacționează cu eficacitatea vaccinului este starea de spirit din momentul imunizării.

Depresivii, mai slab pregătiţi pentru pensionare

Un studiu derulat la Universitatea Cornell, din SUA, a pus în evidență faptul că persoanele care suferă de depresie și de anxietate sunt mult mai slab pregătite, din multe puncte de vedere, în special cel financiar, pentru pensionare. Mai precis, s-a constatat că depresivii au în medie cu 25% mai puține șanse de a avea un cont în preajma retragerii din activitate. Iar dacă totuși au ceva pus deoparte, aceste sume sunt relativ mici. „Problemele mintale pot exacerba dificultățile deja existente de a face economii în cazul acestor persoane”, explică cercetătorul Vicki Bogan.

Chimicalele din dezinfectanţi cresc riscul de afecţiuni pulmonare

Potrivit unei cercetări a Universității Harvard, substanțele chimice folosite în spitale pentru dezinfectarea mobilierului și a podelelor cresc riscul apariției unor afecțiuni pulmonare în rândul personalului medical cu circa 30%. Printre bolile menționate se numără emfizemul, bronșita cronică și astmul. „Studiile arată că această muncă este asociată cu riscuri mari de a dezvolta boli pulmonare”, punctează cercetătorul Orianne Dumas.

Femeile cu hipertensiune, expuse masiv la demenţă

În cadrul unui studiu ale cărui rezultate sunt considerate de-a dreptul alarmante s-a constatat că femeile care au hipertensiune la 40 de ani au șanse de 73% să dezvolte demență, arată cercetătorii de la Societatea pentru Alzheimer, din California. De asemenea, specialiștii au atras atenția asupra faptului că, deși mult mai mulți bărbați suferă de tensiune crescută, acest aspect nu îi expune la temuta boală.

Sauna flexibilizează vasele sangvine

Obiceiul de a merge regulat la saună poate avea efecte neașteptate asupra sănătății sistemului cardiovascular, în principal prin flexibilizarea vaselor sangvine, arată rezultatele unui studiu derulat în Finlanda. După evaluarea datelor a peste 1.600 de bărbați de vârstă mijlocie, s-a constatat că persoanele care au făcut saună de trei ori pe săptămână au prezentat un risc cu 25% mai scăzut de a dezvolta hipertensiune, iar cei care au făcut saună zilnic și-au micșorat acest risc cu aproape 50 de procente.