Main menu

header

651 12 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Personalizat, inteligent, controlabil cu ajutorul unui smartphone, noul bandaj creat de cercetătorii de la Universitatea Nebraska promite să revoluționeze vindecarea rănilor.

Poate fi controlat cu telefonul mobil

Rănile vechi, cronice, leziunile curente care li se întâmplă sportivilor sau chiar rănile soldaților aflați în misiuni de luptă ar putea fi vindecate într-o manieră cu totul nouă, prin intermediul unui plasture inteligent. Bandajul este alcătuit din fibre care conduc electricitatea, asamblate într-un gel care poate fi încărcat, în funcție de nevoile persoanei care îl folosește, cu antibiotice, substanțe de regenerare a pielii, analgezice, alte medicamente. Un microsistem de dimensiunile unui timbru, care poate fi controlat prin intermediul unui program de smartphone, trimite impulsuri care încălzesc fibra bandajului, eliberând astfel încărcătura care tratează.

Livrează doze independente de medicament

Un singur plasture poate conține multe tratamente direcționate spre un anume tip de rană, oferind în același timp precizia și ritmicitatea administrării medicației, afirmă creatorii produsului. Această combinație care ține cont de date specifice poate accelera și poate îmbunătăți spectaculos procesul de vindecare. „Acesta este primul bandaj capabil să livreze doze independente de medicament. De asemenea, se pot administra mai multe tratamente complementare, ceea ce este un avantaj major în comparație cu sistemele existente. Am creat o platformă care poate fi aplicată în domenii diferite ale medicinei”, susține cercetătorul Ali Tamayol.

Util pentru leziunile din diabet sau de pe câmpurile de luptă

În condițiile în care noul plasture poate administra cantități precise de medicamente, oamenii de știință speră să poată fi folosit cu succes pentru tratarea rănilor pe care le au cei care suferă de diabet. Cu atât mai mult cu cât estimările arată că această boală va ajunge la cote-record în orizontul anului 2050. „Costurile asociate tratării acestor răni sunt enorme, deci este mare nevoie de găsirea unor soluții pe această direcție”, consideră Tamayol. Mai departe, militarii răniți în teatrele de operațiuni vor putea beneficia din plin de adaptabilitatea și versatilitatea noului dispozitiv, de la stimularea vindecării până la prevenirea infecțiilor. „Soldații se pot confrunta cu numeroase provocări din perspectivă patogenă. Le oferim un pansament care conține medicamentele special direcționate spre condițiile mediului în care operează”, adaugă cercetătorul.

Echipa americană lucrează la îmbunătățirea plasturelui cu senzori care să determine pH-ul pielii, nivelul glucozei, alți indicatori ai sănătății

Disponibil în următorii ani

Pentru a testa eficacitatea produsului, specialiștii au aplicat bandajul încărcat cu elemente stimulatoare ale creșterii pe un șoarece rănit. Comparativ cu aplicarea unui pansament obișnuit, dispozitivul inteligent a generat o accelerare de trei ori a regenerării țesuturilor. Un alt experiment a demonstrat faptul că versiunea încărcată cu antibiotic a pansamentului a fost capabilă să anihileze bacteriile care cauzează infecții. În plus, potrivit experților, căldura eliberată pentru a administra tratamentul inclus în bandaj nu a afectat deloc eficacitatea medicației. Deși plasturele a fost patentat, iar FDA a aprobat majoritatea componentelor, va mai fi nevoie de teste în plus și pe animale de laborator, și pe oameni. Se estimează că în doi-trei ani produsul va putea fi livrat pe scară largă.