Main menu

header

651 12 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Considerat o boală a femeilor, cancerul mamar îi atinge și pe bărbați. Incidența acestei boli a crescut într-atât de alarmant, încât se pune problema cunoașterii în profunzime a particularităților acesteia, întrucât regulile medicale care se aplică în cazul tumorilor femeilor nu sunt întotdeauna valabile și pentru cancerul mamar al bărbaților.

Diagnosticarea incipientă, crucială pentru vindecare

Din motive care sunt deocamdată puțin cunoscute, incidența cancerului mamar masculin a crescut cu 26% în ultimele decenii, arată un articol publicat de Clinical Cancer Research. Cercetătorii se tem că stereotuipurile sociale și izolarea care le înconjoară pe femeile care suferă de această cumplită boală îi determină pe bărbați să evite să meargă la controale care le-ar putea salva viața. Deși este o boală mai rară, cu circa 2.600 de cazuri noi depistate anual, această afecțiune nu este cu nimic mai puțin periculoasă decât în cazul femeilor. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit două proteine prezente la pacienții cu cancer mamar care aveau cele mai puține șanse de supraviețuire. „Este foarte important ca bărbații să fie conștienți de simptomele cancerului mamar, astfel încât să poată fi diagnosticați în cel mai incipient stadiu cu putință, ca și pentru a primi un tratament care să fie croit după nevoile fiecăruia”, afirmă medicul Kathryn Scott, de la Centrul de cercetare a cancerului din Yorkshire.

Factori de risc: stilul de viață și predispoziția familială

Studii recente au relevat faptul că incidența acestei boli crește alarmant, cu peste 25% în ultima perioadă, în condițiile în care cancerul mamar în cazul femeilor dă semne de stagnare la nivel mondial. În unele state, în special din Africa, această boală cunoaște o creștere enormă, de la 5 la 15 procente, iar motivele nu sunt încă pe deplin cunoscute. În ceea ce-i privește pe occidentali, specialiștii pun această incidență pe seama stilului nesănătos de viață și de alimentație, precum și pe agenții poluanți. Alți factori de risc sunt: expunerea la radiații (inclusiv tratamentele în zona pieptului pentru alte afecțiuni, cum ar fi limfomul Hodgkin), nivelurile crescute de estrogen (hormon feminin pe care bărbații îl produc în mică măsură și care poate crește în caz de ciroză, obezitate sau în urma administrării unor tratamente medicamentoase), precum și predispoziția pe linie familială. Mai exact, potrivit studiilor epidemiologice, bărbații care au în familie rude de sex feminin care au cancer mamar prezintă un risc crescut de a dezvolta boala la rândul lor.

Excrescențele sunt ușor de detectat, deci foarte accesibile pentru biopsie

Pentru a putea fi diagnosticat cancerul mamar masculin, este nevoie de identificarea celulelor canceroase prin prelevarea unei mostre din excrescența care apare. Cum în cazul bărbaților nu există foarte mult țesut mamar, aceste excrescențe sunt ușor de detectat, deci foarte accesibile pentru biopsie. Tratamentele ulterioare diagnosticării implică intervenție chirurgicală (mastectomie radicală, cu înlăturarea inclusiv a unor porțiuni de mușchi și noduli axilari), urmată de regulă de chimioterapie, radioterapie, terapie cu hormoni sau alte terapii țintite. Datele statistice arată că șansele de vindecare și de supraviețuire a pacienților cu cancer mamar masculin sunt similare cu cele din cazul corespondentului feminin. Foarte important este stadiul depistării bolii. Astfel, șansa de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticare este de 100% în cazul descoperirii în primele stadii, scăzând la 20% în stadiul ultim.

Cancerul mamar masculin nu poate fi prevenit în totalitate. Dar opțiunea pentru o viață sănătoasă, menținerea unei greutăți normale și exercițiile fizice regulate scad semnificativ riscul de producere a bolii