Main menu

header

652 12 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Bombardate cu anunțuri despre păstrarea siluetei cu orice preț, persoanele de vârsta a doua - și care nu sunt neapărat celebrități - devin de multe ori victime ale manipulărilor externe și dezvoltă tulburări de alimentație cu efecte dintre cele mai grave.

Femeile cer ajutor la liniile telefonice speciale

Tulburările de alimentație la vârsta a doua sunt mai prezente în societatea contemporană decât s-a estimat până acum, arată studii recente. Astfel, 15% dintre persoanele din această categorie care fac apel la liniile telefonice de ajutor sunt femei de peste 40 de ani, arată „The Independent”. Cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra au calculat că doar în Marea Britanie procentul de persoane de 40-50 de ani cu tulburări serioase de alimentație este de 3%, cu mult peste prognozele anterioare, care asociau acest fenomen preponderent cu tineretul, în special cu fetele în vârstă de 12-20 de ani. „Studiul nostru demonstrează că tulburările de alimentație nu se rezumă doar la decadele timpurii ale vieții, iar bolile asociate apar și mai târziu. Mai grav, multe dintre femeile participante la cercetare au declarat că este pentru prima dată când vorbesc deschis despre această afecțiune de care suferă”, confirmă dr. Nadia Micali, autor al studiului.

Asociere cu afecțiuni mintale

652 12 2„Există un stereotip conform căruia persoanele cu tulburări de alimentație sunt tinere. Acestuia i se adaugă cel care susține că acești oameni suferă și de o afecțiune mintală, iar acest stigmat îi ține departe de a căuta ajutor și, pe cale de con- secință, îi împiedică să rezolve problema și să beneficieze de tratamentul adecvat”, atrage atenția Tom Quinn, director Relații Externe din cadrul instituției. De unde provin aceste asocieri cu afecțiuni mintale? Specialiștii afirmă, pe baza rezultatelor cercetărilor, că tulburările de alimentație au la bază nefericirea din copilărie, abuzurile, divorțul din familie, relațiile eșuate sau alte evenimente dramatice. De exemplu, riscul de a dezvolta bulimie este cu 10% mai mare dacă respectiva persoană a avut o copilărie nefericită. Dar tulburările alimentare pot avea și alte cauze: disfuncționalități hormonale, deficiențe nutriționale, profesii care cer o anumită siluetă, presiunea din partea cercului de apropiați și altele.

Legate de anxietate și de abuzul de substanțe interzise

Tulburările alimentare includ afecțiuni legate de problemele care survin în felul de a mânca. În funcție de factorii de stres sau de obsesia pentru imaginea exterioară, pot interveni modalități total greșite de a lua masa, în cantități prea mari sau fără un program regulat. De cele mai multe ori, aceste manifestări încep să se dezvolte de timpuriu, dar asaltul informațional și canoanele unei lumi care pune silueta deasupra sănătății exercită o presiune periculoasă asupra tuturor categoriilor de vârstă. În plus, aceste tulburări vin în majoritatea cazurilor asociate cu anxietatea, abuzul de substanțe interzise, depresia, arată eatingdisorderhope.com.

Anorexia duce la accidente vasculare cerebrale

Există mai multe categorii de comportamente care intră în tabloul general al tulburărilor de alimentație. Anorexia nervoasă este obsesia de a nu lua în greutate, refuzul de a menține o greutate optimă și teama bazată pe o imagine nerealistă asupra propriei greutăți ideale. Persoanele care suferă de așa ceva limitează prea mult cantitatea de mâncare pe care o consumă și se închipuie tot timpul supraponderale, chiar și împotriva evidențelor. Riscurile pentru sănătate sunt majore - acciden- te vasculare cerebrale, scăderea densității osoase, infertilitate, probleme cardiace. Cu cât se înaintează în vârstă, cu atât situația se agravează, acest tip de tulburare fiind cel mai periculos, cu cea mai mare rată de mortalitate.

Bulimia generează deshidratare severă

Atunci când o persoană mănâncă prea mult, apoi varsă cu intenție pentru a scăpa de ceea ce a înghițit, consumă prea multe diuretice sau intră în sala de forță și face exerciții peste ceea ce poate suporta organismul în condiții normale, se poate afirma că suferă de bulimie nervoasă. Este prezentă în special la cei care sunt extrem de nemulțumiți de felul în care arată și recurg la aceste mijloace în secret, adăugând nemulțumirii față de propria persoană și un sentiment acut de vinovăție. Ca urmare, problemele gastrointestinale sau deshidratarea severă nu întârzie să se instaleze, cu consecințe dramatice pentru sănătate. Cât privește mâncatul compulsiv, acesta este tipic persoanelor care au pierdut lupta cu kilogramele, ducând în timp la obezitate și implicit la boli grave asociate acesteia, cum sunt diabetul şi bolile cardiovasculare, precum și la depresii severe și la izolare socială. Pentru persoanele de vârsta a doua, revenirea la normal este întotdeauna mult mai complicată.

Recunoașterea aduce vindecarea

Din cauza gravității efectelor lor, tulburările de alimentație necesită un complex de măsuri profesioniste pentru vindecare. Este fundamentală în primul rând recunoașterea acestor afecțiuni. Mai departe, sunt esențiale tratarea lor în cadrul specializat, după un program riguros elaborat, instituirea unei diete stricte, supravegheate de un nutriționist, terapii speciale, personalizate în funcție de caracteristicile fiecărei manifestări în parte. Prima grijă trebuie să fie monitorizarea de specialiști a bolilor legate de aceste tulburări - dacă sunt instalate și în ce stadiu -, apoi, restabilirea echilibrului în alimentație, prin diete țintite, terapia de reintegrare și de reluare a comunicării, precum și, atunci când este necesar, o medicație care să atenueze simptomele depresiei ce se instalează pe parcursul renunțării la obiceiurile anterioare.

„A pierde încrederea în propriul corp înseamnă a pierde încrederea în propria persoană“ (Simone de Beauvoir, scriitoare)

Vedete care înfruntă demonii siluetei

Printre celebritățile de vârsta a doua care au fost afectate de tulburările alimentare există câteva cazuri relevante. Jane Fonda a luptat cu anorexia și bulimia timp de 30 de ani: „Am fost foarte nefericită de la pubertate până la 50 de ani”. Alanis Morissette a suferit de bulimie pe parcursul eforturilor de a răzbi în industria muzicală. Jessica Alba declară că doar cu ajutorul tratamentului specializat a reușit să depășească „teama care mă determina să nu mănânc”. Portia de Rossi mărturisește că agenții săi au sfătuit-o să țină dietă de la vârsta de… 12 ani: „Ajunsesem să nu mă hrănesc și câte zece zile”. Apoi, după ce mânca, recurgea la metode tipice bulimiei. Lady Gaga și-a informat admiratorii că a suferit de bulimie ani la rând și acum promovează stima de sine. Paula Abdul a fost internată într-o clinică specială pentru a se trata de bulimia generată de un divorț dureros.