Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Pietrele preţioase au fost de-a lungul timpului nu numai subiectul a numeroase intrigi şi poveşti de dragoste, dar proprităţile fizice neobişnuite ale acestora au făcut să fie utilizate şi ca… leacuri. Despre efectele tămăduitoare ale pietrelor ne povesteşte bijutierul Mariana Petculescu.

Înainte de a fi purtate, trebuie purificate

- Se spune că atunci când purtăm o piatră care ne place ne vom reîncărca sau descărca energetic prin ea. E adevărat că, înainte de a fi purtate, acestea trebuie purificate?
- Pentru a ne bucura de protecţia bijuteriilor cu pietre preţioase trebuie mai întâi să le purificăm. Cea mai populară dintre metode este aceea cu apă sărată. Este bine să fim însă precauţi şi să cunoaştem totul despre cristalul pe care dorim să-l curăţăm, să fim siguri că acesta nu are o structură delicată, pentru că apa sărată îi poate dăuna. De asemenea, putem îngropa în pământ cristalele timp de trei zile pe săptămână în grădină sau într-un ghiveci cu flori. Putem purifica pietrele aşezându-le în apă cu petale de trandafiri, de portocal, iasomie sau alte flori timp de 24 ore.

Ne influenţează destinul

- Pietrele pot deveni un rezervor de energie, un sprijin psihologic, pe care, uneori inconştient, îl vom atinge ori de câte ori suntem în situaţii dificile…
- Dacă dorim să ne alegem o bijuterie care să aibă un efect benefic asupra noastră, trebuie să ţinem cont de câteva elemente. O vorbă străveche spune că nu noi suntem cei care ne alegem piatra, ci ea ne alege pe noi. De aceea, este bine să dăm curs atracţiei faţă de piatra, cristalul ce „ne fac cu ochiul”. Bijuteriile cu pietre preţioase trebuie purtate cât mai aproape de piele, dar pot fi aşezate şi în portofel sau sub pernă, având rolul de a ne aduce noroc. Dacă purtăm bijuterii pe mâna dreaptă, de exemplu, ne vom elibera de energiile negative şi vom transmite energie pozitivă către alte persoane. Dacă avem nevoie de energizare, de un surplus de energie pozitivă sau de protecţie, atunci trebuie să purtăm bijuteriile cu pietre preţioase pe mâna stângă. Cei care poartă inele cu pietre preţioase pe degetul arătător vor resimţi influenţa bijuteriei în plan mental şi intelectual, iar persoanele care poartă bijuterii pe degetul mijlociu vor profita din plin de puterea acestora pe plan sentimental. De asemenea, pentru a ne elibera de anxietate, frustrări, temeri, presentimente, ce sunt ascunse în subconştient, trebuie să punem bijuteriile pe degetul inelar. Nu în ultimul rând, pentru a aduce schimbări în destinul nostru sau pentru a ne împlini propriul destin e bine să purtăm bijuterii pe degetul mic.

Topazul galben, mesagerul optimismului

- Vindecarea stării sufleteşti sau a unei boli durează mai puţin dacă ne folosim de puterea bijuteriilor cu pietre preţioase. Cât adevăr şi cât mit este în această afirmaţie?
- Este adevărat şi trebuie să avem mare grijă ce pietre alegem, în funcţie de momentele prin care trecem. Pentru a fi protejaţi este necesar să alegem bijuteriile cu ametist, calcedonie, jad sau ochi de tigru, iar pentru a avea o viaţă mai bună e indicat să alegem podoabe cu ametist sau  hematit. Pentru a aduce norocul în viaţa noastră vă recomand să alegeţi calcedonia şi ochiul de tigru, iar pentru a îmbrăţişa fericirea, optaţi pentru cuarţ roz şi ametist. Pentru a scăpa de probleme putem alege citrin, onix, cristal de stâncă sau piatra lunii, iar în momentele de mare durere cauzate de moartea cuiva drag e indicat să purtăm bijuterii cu ametist, cuarţ roz sau cristal de stâncă. Pentru a ne elibera de energiile negative ne sunt de un real folos bijuteriile cu onix, ametist sau malahit, iar carneolul şi cuarţul roz ne sunt utile pentru a ne recăpăta pofta de viaţă şi gândirea pozitivă. Nu întâmplător, episcopii poartă pe inelele lor numai pietre de ametist. Smaraldul are forţa să regenereze ţesuturile, reglează metabolismul şi întăreşte sistemul imunitar, iar turcuoazul ajută la relaxare, meditaţie şi la combaterea stresului. Topazul galben este ideal pentru persoanele care se confruntă cu depresie şi confuzie, fiind considerat pe drept cuvânt mesagerul optimismului.

Safirul echilibrează sistemul nervos

-  În mitologia persană se spunea că lumea stă pe un gigant safir, căruia i se datorează culoarea albastră a cerului, în timp ce rubinele erau simbol al puterii şi al dragostei în Evul Mediu…
- Din cele mai vechi timpuri, safirul a fost considerat una dintre pietrele cu cea mai mare putere magică, fiind folosit foarte des ca talisman protector. Safirul are o cromatică foarte variată, ce cuprinde nuanţe de albastru, auriu, violet, portocaliu, verde-închis, galben-lămâie şi alb, existând în natură inclusiv safire multicolore. Datorită culorii sale albastre şi-a dovedit eficacitatea în cazul problemelor de exprimare, dar intervine şi în dezintoxicarea organismului, precum şi în protecţia împotriva radiaţiilor. Are efecte benefice în echilibrarea sistemului nervos, în cazuri de depresii şi de stres.

Rubinul, recomandat persoanelor trecute de prima tinereţe

Despre rubin se spune că ameliorează şi chiar vindecă afecţiunile de tip cardiac, energizează şi vitalizează, redându-ne pofta de viaţă. Se recomandă a fi purtat în special de persoanele în vârstă. Tot persoanelor trecute de prima tinereţe le este utilă calcedonia. De asemenea, aş recomanda ca doamnele să opteze pentru cuarţ roz, chihlimbar, piatra lunii şi jad, în timp ce domnii ar trebui să poarte piatra soarelui, hematite şi ametist. Celor mici li se recomandă piatra lunii şi malahitul. Dacă ştim să le alegem, pietrele preţioase ne pot transforma viaţa.