Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Loviturile din copilărie pot genera scleroză multiplă

Pe lângă cunoscutele riscuri imediate pentru sănătatea unui tânăr care practică un sport în cadrul căruia riscă lovituri s-a mai ivit un spectru pe termen lung: scleroza multiplă. Astfel, un studiu publicat de „Annals of Neurology” arată că loviturile căpătate de tinerii care practică sporturi de contact se pot transforma mai târziu în scleroză multiplă. Studii anterioare au pus în evidență că boala poate apărea și la adulți care au suferit o lovitură la cap, notează New York Times.

Infertilitatea, moarte prematură

În cadrul Congresului Anual al Societății Americane pentru Medicină Reproductivă, din San Antonio, Texas, s-au pus în evidență rezultatele unui studiu care arată că maternitatea are un efect de întinerire asupra corpului femeii, ferind organismul de afecțiuni grave și prelungind viața. Astfel, infertilitatea expune la moarte prematură, cancer de sân, tulburări hormonale diverse, precum și la diabet, acestea fiind doar câteva dintre afecțiunile enumerate.

Cursurile matinale generează anxietate

Experții de la Centrul Medical al Universității Rochester, din New York, atrag atenția asupra faptului că elevii care au cursurile programate înainte de ora 8:30 riscă anxietatea și depresia, întrucât dorm mai puțin decât ar trebui. „Aceste ore matinale pun presiune în plus pe procesul de odihnă și cresc riscul tinerilor de a dezvolta simptome ale unor afecțiuni mintale. Un program riguros de somn și începerea cursurilor mai târziu dau mai bune rezultate”, arată specialistul Jack Peltz.

Demenţa poate fi prevenită

Prevenirea demenței este posibilă într-o bună măsură prin focusarea pe cauze cum ar fi educația și combaterea depresiei, arată date ale unui studiu derulat la Universitatea Southern California. Mai precis, unu din trei cazuri de instalare a acestei cumplite maladii poate fi evitat prin rămânerea în greutatea optimă și menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Importante sunt, de asemenea, mișcarea, socializarea, controlul asupra diabetului în cazurile în care este instalat, precum și renunțarea la fumat.

Plânsul „lichidează“ stresul

Experții de la Siena University Hospital, din Italia, au determinat faptul că plânsul este sinonim, la nivelul creierului, cu o îmbrățișare pe care o persoană și-o poate oferi sieși prin lacrimi. „Plânsul are efectul unui masaj blând, eliberând endorfine și ducând la instalarea unei stări de ușurare, de bine. Plânsul este pozitiv și atunci când vedem un film emoționant, și când vine pe lume un copil, și când câștigăm o medalie olimpică”, explică autorii studiului.