Main menu

header

656 8 1de Valeria Roman

În primele zile după naştere, bebeluşul va face mai multe teste şi analize de rutină pentru a i se observa evoluţia sănătăţii. Proaspetele mămici nu trebuie să fie speriate, pentru că micuții lor nu vor fi supuși niciunui stres, metodele fiind neinvazive. Una dintre aceastea se referă la evaluarea auzului nou-născuţilor. Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov beneficiază acum de aparatura necesară pentru screeningul auzului la bebeluși. Investigaţia, numită OEA (otoemisii acustice), constă în introducerea în urechea externă a nou-născuților a unui dispozitiv. În urma unui sunet emis, aparatul evaluează răspunsul copilului la acest stimul sonor, având posibilitatea să depisteze eventualele deficienţe congenitale de auz. În cazul în care sunt probleme, copilul va fi direcţionat către medicul specialist ORL sau audiolog pentru continuarea investigaţiilor şi a tratamentului. Am stat de vorbă cu doctor Patricia Ene (medalion), medic specialist ORL și managerul SCJU Ilfov, care ne-a explicat de ce este important ca mămicile să facă acest test pentru bebelușii lor înainte de a părăsi maternitatea.

Consultaţia durează câteva minute

656 8 2- De ce este util un astfel de test?

- Diagnosticarea precoce a deficienţelor de auz permite instituirea unui tratament în timp util, pentru evitarea complicaţiilor şi a surdităţii definitive.

- Mămicile intră repede în panică atunci când vine vorba despre analize la copii. Au motive de îngrijorare?

- Nu există contraindicaţii pentru acest tip de testare, ea poate fi efectuată şi nou-născuţilor identificaţi cu alte patologii. În medie, peste 100 de copii pe lună, care sunt aduşi pe lume la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, beneficiază de această investigaţie.

- Cât durează și cum se realizează?

- Este un test simplu, neinvaziv, care se poate efectua în SCJU Ilfov de medicul neonatolog. Testarea durează câteva minute și poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

Implantul cohlear este mai eficient atunci când copilul este mic

656 8 3- Ce se întâmplă în cazul suspiciunilor de hipoacuzie?

- Pentru cazurile în care, în urma testării OEA a nou-născutului, există suspiciune de hipoacuzie, specialiştii vor continua investigaţiile până la stabilirea certă a unui diagnostic.

- Ce trebuie să știe mămicile despre implantul cohlear?

- Implatul cohlear este un dispozitiv medical care înlocuiește funcția urechii interne afectate de surditate și care poate recupera auzul până la 100%. Cu cât implantul este realizat mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune. De aceea, pentru ca un copil afectat de surditate totală să dezvolte abilități de auzire, dar și de înțelegere și de vorbire, implantul cohlear trebuie făcut la vârste cuprinse între 1 și 3 ani.

- Cui îi este indicat acest implant? Există și alte variante?

- Cu cât perioada în care micuţul nu aude este mai mare, cu atât îi va fi mai greu să interpreteze sunetele pe care le va auzi după montarea implantului cohlear. Pentru a afla dacă implantul cohlear este soluția în situaţia unui copil depistat cu deficiență de auz, trebuie mai întâi realizate mai multe teste. În cazul în care deficiența este ușoară sau moderată, micuţul va beneficia de alt tip de proteze auditive sau de amplificare a sunetului. Implantul cohlear este indicat în cazul copiilor diagnosticați cu hipoacuzie neurosenzorială sever-profundă.

După operaţie, micuţul va avea nevoie de logoped

- În ce constă operația de implant cohlear? Cât durează intervenția?

- Operația de implant cohlear este realizată de o echipă operatorie condusă de medicul chirurg ORL specializat în acest tip de intervenție. Aceasta se efectuează sub anestezie generală și durează în medie două-trei ore. Chirurgul implantează în osul din spatele urechii un stimulator auditiv, iar în urechea internă, în cohlee, montează electrodul. Funcționalitatea implantului este testată chiar în timpul operației, cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

- Care sunt beneficiile unei astfel de intervenții?

- Subliniez faptul că, după ce copilul beneficiază de implant cohlear, este necesar ajutorul logopedului pentru reabilitarea auditiv-verbală. Micuţul trebuie introdus într-un program de logopedie, pentru a fi ajutat în procesul de înțelegere și de vorbire. Pentru ca perioada de reabilitare să fie cât mai scurtă, este nevoie de sprijinul părinților, care au un rol important în respectarea programului pe întreaga perioadă de reabilitare. Cu o bună îngrijire, copiii cu implant cohlear vor fi perfect normali, putând desfășura activități specifice vârstei. Ei se pot încadra social fără probleme.

Nu există contraindicaţii pentru acest tip de testare, aceasta poate fi efectuată şi nou-născuţilor identificaţi cu alte patologii

„Evaluarea se face ca în marile maternităţi“

- Cât de importantă este depistarea precoce a unor eventuale afecţiuni?

- Am ţinut foarte mult ca toţi nou-născuţii din cadrul Compartimentului de Neonatologie al SCJU Ilfov să beneficieze şi de testarea auzului, aşa cum se practică în prezent doar în marile maternităţi. Dacă ne dorim copii sănătoşi, trebuie să depistăm eventualele afecţiuni congenitale chiar din primele zile de viaţă ale bebelușului. Este important ca mămicile să plece din maternitatea noastră cu copiii evaluaţi din punct de vedere medical. În cazul depistării precoce a unor afecţiuni, la ieşirea din spital, mămicile vor şti exact care este traseul medical pe care trebuie să îl urmeze.