Main menu

header

75% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la medic în stadiu inoperabil

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția asupra situației dramatice în ceea ce privește accesul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar la terapii inovatoare. 75% din totalul cazurilor sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. (Monica Beleneş)

Autismul este mai frecvent în comunităţile prospere

Diagnosticul de autism apare mai des în comunitățile mai prospere, cu copii mai educați, arată rezultatele unui studiu derulat la Universitatea Wisconsin-Madison. După analizarea datelor a peste 1,3 milioane de copii cu vârsta de 8 ani s-a constatat că acest sindrom apare în proporție mult mai mare la copiii care se încadrează într-un anume tipar de măsurători socio-economice. Aceste concluzii nu înseamnă neapărat că mai mulți copii bogați au autism, ci doar că în comunitățile mai sărace nu există diagnostice de acest tip. (Roxana Istudor)

Femeile slabe riscă menopauza timpurie

Un studiu asupra reproducerii umane a dat la iveală faptul că femeile subponderale prezintă un risc crescut de a intra la menopauză mai devreme decât celelalte, notează „New York Times”. Astfel, femeile care se situează sub nivelul masei corporale considerate optime prezintă un risc mai mare cu 30% de a intra la menopauză înainte de vârsta normală. Potrivit expertei Kathleen L. Szegda, acest aspect implică un pericol proporțional mărit de a dezvolta osteoporoză, demență sau boli cardiovasculare. (Roxana Istudor)

Tinerii dau somnul pe telefoanele inteligente

În 2015, circa 40% dintre adolescenții americani dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte. Cifra era cu 17 procente mai mare decât în 2009 și cu 58% mai mare decât în 1991. Cercetătorii de la Universitatea din San Diego consideră că de vină pentru această situație alarmantă este obiceiul „milenialilor” de a sta prea mult cu ochii în ecranele telefoanelor mobile inteligente. „Organismul își va cere dreptul la somn, ceea ce înseamnă că tinerii vor începe să adoarmă la școală”, punctează expertul Jean Twenge. (Roxana Istudor)