Main menu

header

657 14 1de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea

Vreți să tratați o infecție/inflamație și nu reușiți, în ciuda tratamentelor puternice pe bază de antibiotice pe care le luați? E posibil ca problema să nu dispară fiindcă este întreținută de stilul alimentar. Oamenii de știință atrag atenția că afecțiunile se dezvoltă în mediul acid, așa că e important să asigurați menţinerea unui mediu intern uşor alcalin. Cum puteți face acest lucru? Având grijă la alimentație. La ora actuală, există dovezi clare că aciditatea din corp este terenul ideal pentru apariţia şi multiplicarea infecțiilor, inflamațiilor, dar și a celulelor maligne.

Renunțați la aditivii alimentari

La apariţia acidităţii contribuie atât alimentele ultraprocesate și toxinele din mediu, precum şi substanţele nocive care ajung în contact cu pielea. În categoria factorilor care favorizează mediul acid intră şi cei peste 3.000 de aditivi alimentari inventaţi de om, sedentarismul şi excesele de grăsimi animale şi de carne roşie. Mai mult, dietele hiperproteice pe care unele persoane le aleg pentru scăderea rapidă în greutate determină aciditatea mediului intern. Atenţie însă şi la băuturi! Spre deosebire de orice alt alcool, berea produce suplimentar o aciditate marcată în sânge. Organismul încearcă s-o elimine printr-o producţie mare de urină, iar pentru a evita deshidratarea masivă, corpul va reduce din cantitatea de lichide eliminate prin transpiraţie. Un alt mecanism prin care organismul încearcă să se reechilibreze este absorbția apei de la nivelul intestinului gros, deci din materiile fecale, ceea ce duce la constipaţie.

Excludeți din meniu cartofii

Alimentele care produc un mediu alcalin în care organismul se simte bine sunt legumele şi fructele crude, în special cele de culoare verde. Chiar şi citricele, deşi sunt acre la gust, au efect alcalin după metabolizare. Din dieta pentru un mediu intern alcalin nu trebuie să lipsească nici fructele oleaginoase, nuci, alune, fistic, migdale, şi nici leguminoasele - fasole, mazăre, linte, năut. Dacă mâncaţi grăsimi animale, combinaţi-le întotdeauna cu o cantitate foarte mare de legume, excluzând însă cartoful. Legumele din familia cruciferelor alcalinizează puternic mediul intern şi conţin compuşi cu sulf, necesari în faza a doua de detoxifiere pe care o realizează ficatul. În această etapă, ficatul trebuie să elimine produşii intermediari rezultaţi după digestia cărnii sau a alcoolului, spre exemplu, care sunt mai periculoşi decât toxinele iniţiale. Din familia cruciferelor fac parte varza, conopida, gulia, broccoli, rucola. În ceea ce privește băuturile, nu uitați să consumați minimum doi litri de apă pe zi, cu pH crescut, iar dacă beţi cafea ori bere, luați obligatoriu după un pahar mare cu apă.

Uitați de dulciuri, carne, ouă, lactate sau cereale

Dacă ar trebui să realizăm un top al celor mai alcaline produse alimentare, acesta ar cuprinde: smochine, caise, pepene verde, broccoli, ceapă verde, țelină, soia boabe, sâmburi de dovleac, praf de copt, sare marină. Iar dintre ceaiuri: coada-șoricelului și crețușca. La clasa aceasta nu există produse din categoria: dulciuri, carne, ouă, lactate sau cereale. Recomandate ca fiind mult alcaline sunt și: stafidele, măslinele, mango, sfecla roșie, gulia, usturoiul, alunele, condimente precum piperul, ceaiurile, melasa, lemnul-dulce. Aici nu sunt incluse produse din categoria: cereale, lactate, carne, ouă, leguminoase. La categoria mijlociu alcaline intră: mere, curmale, alune, pere, papaya, varză, cartofi, castraveți, salată, grâu încolțit, ulei de pește, ulei de primula, ouă de prepeliță, plante, oțet de mere, ceai verde, Shatavari. Sunt excluse leguminoasele, lactatele, carnea, dulciurile. Din lista cu alimente slab alcaline fac parte: piersici, nucă de cocos, struguri, banane, căpșuni, citrice, pepene roșu, ananas, varză de Bruxelles, morcovi, mezeluri din soia, ovăz, ulei de floarea-soarelui presat la rece sau de măsline, ouă de rață, lapte de mamă, spirulină. De evitat în continuare: băuturile, dulciurile și carnea. Practic, din cele patru mari categorii, cereale, lactate, carne, dulciuri, sunt permise doar: grâu încolțit și ovăz, melasă. Fără pâine, prăjituri din comerț ori de casă sau proteine de origine animală.

Topul produselor acide

Trecând la categoria cealaltă, sunt slab acide: roșiile și spanacul gătit, fasolea albă și lintea, orezul brun, uleiul rafinat de floarea-soarelui, măslinele, untul, iaurtul, orezul cu lapte, ouăle de găină, peștele, mierea. Mijlociu acide sunt: prunele, brânza de soia, grâul, orezul, nucile, laptele de vacă nefiert, smântâna, carnea de miel, vanilia, alcoolul, antiinflamatoarele și antihistaminicele. În categoria mult acide intră: coacăzele, merișorul, bananele verzi, laptele de soia, mălaiul, orzul, arahidele prăjite, brânzeturile, laptele fiert, carnea de porc, aspartamul, cafeaua, zaharina, sedativele tranchilizante. La extrema cele mai acide alimente se încadrează: gemurile și dulceața, bulionul de roșii, pâinea și patiseria, brânza topită și înghețata, carnea de vită, stridiile și pudingul, jeleurile, drojdia de bere, zahărul, cacaua și ciocolata, antibioticele și aspirina. Așadar, pentru a vă alcaliniza renunțați complet cel puțin la această categorie pentru început, după care, treptat, puteți exclude și celelalte produse din alimentație.

Specialiștii susțin că pentru echilibrarea pH-ului e necesar să aveți un aport de minimum  75% produse alcaline zilnic și doar 25% acide

Alternative sănătoase la şase categorii inflamatorii care vă pot îmbolnăvi

Zahărul procesat - poate fi înlocuit cu miere, ştevie lichidă sau fructe;

Sarea de masă - consumați în locul ei sare de mare ori roz de Himalaya. Atenție! Multe produse procesate din comerț conțin acest ingredient, așa că trebuie să le eliminați implicit pe acestea;

Lactatele - dacă vreți neapărat să consumați, optați pentru cele din oaie sau din capră;

Alcoolul - îl puteți schimba cu apă gazoasă, băuturi pe bază de Kombucha, ceai sau sucuri presate la rece. Alcoolul este pe primul loc în categoria produselor inflamatorii și toxice;

Făina de grâu - folosiți în locul ei făină de migdale sau nucă de cocos;

Uleiurile rafinate - înlocuiți-le cu ulei de rapiță, de șofrănel, de cocos, de măsline, de cânepă, de chia, de avocado.