Main menu

header

659 14 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Durerile de cap sunt o afecțiune foarte răspândită în lumea contemporană. Potrivit estimărilor, peste 1 miliard de oameni suferă de migrenă, iar efectele sunt dintre cele mai alarmante: stres, stare generală proastă, insomnii, scăderea performanței profesionale etc.

Renunțați la grăsimile saturate

Pentru a lupta cu durerile de cap, specialiștii recomandă numeroase mijloace, care, combinate, alcătuiesc tabloul unei vieți sănătoase, în care neplăcutele migrene să nu-și mai aibă locul. Unul dintre cele mai recente studii în materie recomandă cel dintâi pas în lupta cu migrena: regimul sărac în carbohidrați, arată newshub.co.nz. Mai precis, o echipă de cercetători italieni de la Universitatea Sapienza, din Roma, a ajuns la concluzia că o veche metodă de regim alimentar, dieta ketogenică, utilizată acum aproape un secol în cazul pacienților cu afecțiuni mintale care erau rezistenți la tratamentul medicamentos, ar putea deține secretul luptei eficiente cu migrena omului contemporan.

Mențineți un regim alimentar strict

659 14 2Pornind de la experiența unor surori gemene care au scăpat de dureri severe de cap după ce au făcut apel la acest regim foarte scăzut în grăsimi saturate și calorii, specialiștii au observat că persoanele care au urmat o dietă de acest fel au înregistrat o scădere semnificativă a durerilor de cap câtă vreme au urmat regimul. Interesant de menționat este faptul că migrenele s-au întors dacă s-a revenit la vechile obiceiuri alimentare. „Am concluzionat că dieta ketogenică stă la baza îmbunătățirii stării suferinzilor de migrene”, explică cercetătorul Cherubino Di Lorenzo, autor al studiului, citat de „ResearchGate”. S-a stabilit că atunci când nu este alimentat cu carbohidrați, organismul produce molecule numite ketone, care au un efect antiinflamator, aspect foarte important în condițiile în care majoritatea migrenelor sunt generate de unele inflamații.

Aplicați comprese reci sau fierbinți pe cap și pe gât

Pe lângă măsurile zilnice legate de o alimentație ponderată și atent supravegheată, există și alte metode de a scăpa de durerile de cap. La primele semne de migrenă, este indicat să opriți activitățile solicitante cât mai repede și să vă retrageți într-un ambient cu lumină mai scăzută și cu zgomot cât mai puțin intens, chiar deloc. Este binecunoscut faptul că activitatea mintală intensă nu poate ameliora o durere de cap, așa că este preferabil să o stopați. Puteți încerca și așa-numita „terapie a temperaturii” - aplicați comprese reci sau fierbinți pe cap și pe gât; cele dintâi pot amorți durerea, cele din urmă relaxează mușchii tensionați. Cu cât mai multă liniște, penumbră și relaxare veți putea crea în jur, cu atât veți reuși să îndepărtați durerea de cap.

Odihniți-vă bine și suficient

Atunci când se declanșează migrena, o soluție poate fi somnul într-o cameră fără agresiuni ca lumina puternică sau zgomotul intens. La fel de importantă este însă și rutina odihnei atunci când nu vă doare capul, în perspectiva prevenirii apariției migrenei. Așadar, specialiștii recomandă un program de somn regulat, liniștit și profund, cu un orar care să includă culcarea și trezirea la aceleași ore, cu limitarea somnului de după-amiază la 20-30 de minute și cu luarea tuturor măsurilor de relaxare care să asigure un somn bun: o baie fierbinte, o lectură plăcută sau o muzică de calitate pot asigura acea odihnă de calitate care să vă ferească de apariția migrenelor. Printre contraindicațiile unui somn bun se numără exercițiile fizice intense, mesele grele, alcoolul și tutunul.

Controlați nivelul stresului

Stresul și migrenele merg de regulă mână în mână, atrag atenția specialiștii. Ca urmare, chiar dacă stresul cotidian nu poate fi evitat complet, puteți totuși să-l țineți sub control prin câteva metode la îndemâna oricui: simplificați-vă viața, încercând să nu vă risipiți în prea multe activități; gestionați timpul în mod înțelept, acordând răgazul cuvenit odihnei și împărțind sarcinile profesionale în segmente de care să vă ocupați în mod eficient; opriți activitatea atunci când organismul o cere; modificați-vă atitudinea spre optimism; bucurați-vă de lucrurile mici; încercați să vă relaxați cu fiecare ocazie. Dacă la toate acestea adăugați și un program de exerciții fizice regulate, veți da ocazia organismului să scape deopotrivă de stres și de multe toxine, care, acumulate, pot genera migrene.

„Migrena este o provocare în fiecare zi. Alegerile conștiente de a menține un stil de viață sănătos pot fi de cel mai mare ajutor. Credeți în capacitatea dumneavoastră de a prelua controlul asupra durerii de cap!“

Jurnalul, o metodă eficace

Cele mai recente cercetări atestă faptul că, dacă veți ține un jurnal al migrenelor, ați putea să le combateți mai eficient. Notițele vă pot ajuta să determinați care sunt factorii declanșatori ai durerilor de cap, cât durează, ce făceați în momentul în care au debutat și ce măsuri ați luat în alte cazuri pentru a le ameliora sau a le stopa. Aceste adnotări cu caracter personalizat pot contribui, de asemenea, la evitarea, pe cât posibil, a medicației împotriva migrenelor.