Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Fiecare kilogram în plus „costă“ supraponderalii luni de viaţă

Speranța de viață este strâns legată de obiceiurile fiecăruia. Această concluzie aparține experților de la Universitatea Edinburgh, care au realizat un studiu de amploare, din care a reieșit faptul că fiecare kilogram în plus pe care îl acumulează supraponderalii înseamnă o scădere a speranței de viață cu două luni. De asemenea, fumatul scurtează viața cu șapte ani în cazul persoanelor care fumează în medie un pachet pe zi. În schimb, fiecare an de școală aduce 11 luni de viață în plus.

Femeile, mai atente la semnalele hipertensiunii

Creșterea tensiunii arteriale este foarte periculoasă, deteriorând capacitatea inimii de a pompa sângele, ceea ce poate duce la atac de cord. În condițiile în care afecțiunea nu are simptome acute, specialiștii de la Centrul Național pentru Statistici medicale din SUA atrag atenția că problema este mai supravegheată de femei: după vârsta de 60 de ani, 66,8% dintre acestea sunt atente la hipertensiune, față de 58,5 procente în rândul bărbaților.

Microbiştii, sub stres cardiac masiv

O nouă legătură între privitul unui meci sau al unei competiții sportive și stresul asupra sistemului cardiovascular a fost reliefată de rezultatele unui studiu finalizat de Institutul pentru inimă din Montreal, Canada. Au fost luați în considerare zece subiecți care au privit un meci de hochei acasă și alți zece care au mers la locul de desfășurare. Pentru primii, ritmul inimii a crescut cu 75%, iar pentru cei de pe stadion s-a înregistrat o accelerare cu 110 procente.

O oră de exerciţii pe săptămână elimină depresia

Un studiu desfășurat la Institutul australian „Black Dog”, din Sydney, a dat la iveală faptul că doar o oră de exerciții fizice efectuate în timpul unei săptămâni poate fi extrem de eficientă în lupta cu depresia. Cercetătorii au analizat comportamentul legat de mișcarea fizică al unui număr de peste 34.000 de norvegieni, pe o perioadă de 11 ani, și au concluzionat că 12% dintre participanții la studiu și-ar fi putut elimina depresiile de care sufereau cu doar o oră de exerciții fizice pe săptămână.

Gravidele care dorm puţin riscă diabetul gestaţional

Potrivit unui studiu al Universității americane din Illinois, femeile însărcinate care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă un risc crescut cu 70% de a dezvolta diabet gestațional, caracterizat prin creșterea nivelului de zahăr din sânge. Ca urmare a instalării acestei afecțiuni, fătul se poate naște cu o greutate peste medie, iar riscurile se prelungesc și după acest moment, mama și copilul riscând să dezvolte mai târziu diabet de tip II. În plus, lipsa somnului poate genera și depresie postnatală.