Main menu

header

662 14 1de Roxana Istudor

Specialiștii de la Universitatea New South Wales, din Australia, au dezvoltat un sistem de realitate virtuală cu ajutorul căruia se poate „călători” într-o replică a propriilor celule tumorale.

Replică perfectă cu tehnologie 3D

Sistemul de realitate virtuală prin care o persoană poate intra în interiorul unei replici perfecte a propiei tumori este considerat revoluționar și estimat a avea un impact major asupra evoluției atitudinii bolnavilor față de corpul lor care suferă, notează ABC News. „Luăm date ale bolnavilor, le vizualizăm și, cu ajutorul tehnologiei 3D, transformăm totul într-un peisaj virtual. Privitorul nu doar vede ceva pe un ecran, ci chiar «intră» într-o celulă, având posibilitatea de a se «plimba» înăuntru”, explică expertul John McGhee.

Versiune a propriului organism

Specialiștii consideră că acest sistem va permite vizualizarea celulelor și, per ansamblu, a corpului uman într-o manieră fără precedent. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, pacienții cu cancer vor avea o versiune virtuală a propriei persoane și vor putea vizualiza unde și cum acționează medicamentele în corpul lor. „Vă puteți imagina că mergeți la doctor și sunteți invitat într-o călătorie prin corpul dumneavoastră, văzând exact unde este localizată tumoarea și care sunt opțiunile de tratament”, punctează oncologul Maria Kavallaris.

„O experiență SF”

Experiența este inedită și foarte impresionantă chiar și pentru experți, care afirmă că „a fost ca o excursie virtuală, o experiență SF”, după cum s-a exprimat Kavallaris. Dar pe lângă impactul vizual, experții accentuează faptul că echipele de cercetători vor putea lucra mult mai îndeaproape indiferent de distanța fizică, iar noua aplicație îi va ajuta foarte mult pe oncologii viitorului, precum și pe cei care se pregătesc pentru această profesie.