Main menu

header

664 13 1de Roxana Istudor

Lupta cu dependența de opioide a dat la iveală o direcție nebănuită de acțiune a unui spray nazal folosit pentru combaterea acesteia: adicția față de jocurile de noroc.

Blochează producția de dopamină

Un studiu al cercetătorilor finlandezi de la Institutul Național de Sănătate din Helsinki a dat la iveală faptul că spray-ul nazal utilizat pentru combaterea supradozei de opioide poate anula dorința arzătoare pe care o resimt cei dependenți de jocuri de noroc. În doar zece minute, spray-ul pe bază de naloxon relaxează și scade semnificativ dorința care îi împinge spre cazinouri pe dependenții de acest tip, notează „Daily Mail”. Naloxonul blochează producția de dopamină, neurotransmițătorul legat de sentimentul de plăcere, care joacă un rol-cheie în dependențe.

Extindere spre alte adicții

Date fiind efectele surprinzătoare ale tratamentului bazat pe această substanță, specialiștii finlandezi speră să poată extinde direcția de acțiune a spray-ului și spre dependenții de alcool sau stoparea altor adicții. Aceste rezultate vin după cele ale testelor care au arătat că, administrat sub formă de pastile, naloxonul „taie” dependența în circa o oră. Așa s-a ajuns la formula de spray nazal. „Adicția față de jocurile de noroc este bazată pe impulsivitate. În momentul în care dependentul simte nevoia imperioasă de a juca, spray-ul acționează în direcția opusă imediat”, explică cercetătorul Hannu Alho, autor al studiului.

Potrivit statisticilor, peste două milioane de americani sunt dependenți de jocurile de noroc, cu peste 1,6 miliarde de persoane la nivel mondial jucând suficient de frecvent încât să ridice semnale de alarmă