Main menu

header

665 13 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Stilul de viață, poluarea, alături de schimbările climatice conduc în timp la dezvoltarea de boli periculoase. Dezechilibrul organismului poate produce maladii ciudate, în fața cărora chiar și medicina ridică uneori neputincioasă din umeri.

Dermatografia, alergia de care suferă tot mai mulți tineri

665 13 2Puțin cunoscută în trecut, urticaria dermatografică sau dermatografia este o alergie a pielii de care, din nefericire, suferă tot mai mulți tineri și adulți în ziua de astăzi. Este nevoie de o simplă atingere, și pielea celor care suferă de această boală începe să se inflameze. În afară de scărpinat, dermatografia mai poate fi declanșată de stres, haine strâmte, ceasuri și brățări, rame de ochelari, infecții sau schim- bări rapide de temperatură. În ceea ce privește boala Morgellons, oamenii de știință afirmă că are cele mai neplăcute simptome. Bolnavii au impresia că li se târăște ceva pe piele, că îi înțeapă sau îi mușcă, și de aici vin iritațiile grave provocate. Deși mulți dermatologi și psihiatri consideră că această maladie este de fapt doar o manifestare a unor afecțiuni medicale cunoscute, cum ar fi parazitoza imaginară, există și specialiști care sunt de părere că Morgellons este o boală nouă, cu cauze necunoscute. Cercetările au dezvăluit că pielea pacienților, studiată la microscop, conține sute de fire minuscule de păr ce pot fi produse de organism, deși nu se încadrează în tipicul pilozității umane.

Sindromul Ehlers-Danlos cauzează deficit de colagen

665 13 3În corpul uman, colagenul ajută la menținerea sănătății și integrității fizice a țesuturilor, împiedicându-le, totodată, să se deformeze. Absența sau deficitul de colagen va face ca țesuturile să devină mai elastice, generând sindromul Ehlers-Danlos. Boala este o afecțiune determinată genetic, ce cauzează deficit de colagen în corp, care face ca pielea să fie superelastică, încheieturile, hiperflexibile, degetele, deformate și multe alte defecte dureroase. Nu există tratament specific, dar terapiile adjuvante contribuie la controlul bolii şi la preîntâmpinarea complicaţiilor. Se recomandă trata- mentul durerii, al tensiunii arteriale (vasele fiind fragile, reducerea stresului la nivelul acestora se realizează prin menţinerea unei presiuni scăzute). Pentru prevenirea afectării articulare este recomandată fizioterapia cu exerciţii de consolidare musculară. Pacienţii sunt sfătuiţi să evite traumatismele, sporturile de contact, căderile şi leziunile, să utilizeze săpunuri pentru piele sensibilă şi creme de protecţie solară, pentru a evita orice fel de agresiuni ale pielii.

Tinitusul, perceperea anormală a sunetelor

Chiar dacă nu are o cauză cunoscută, putând fi un simptom al unei infecții auriculare, tinitusul afectează tot mai multe persoane. Cei care suferă de această boală spun că aud un țiuit constant, perceput fie cu una, fie cu ambele urechi. În unele cazuri, sunetul poate fi asemănător cu un șuierat sau cu un zumzet de joasă tonalitate, dar au fost cazuri în care persoanele afectate au spus că aud muzică și voci pe care nu le pot înțelege. Specialiștii afirmă că sunt și medicamente care pot determina apariția bolii, precum antibioticele, antidepresivele, aspirina consumată în doze mari, medicamentele folosite în tratarea cancerului, iar în cazurile mai grave, tumorile cerebrale și traumatismele craniene. Chiar dacă deocamdată nu există niciun medicament care să trateze definitiv această boală, tinitusul se poate ameliora prin audioterapie.

Akinetopsia, unul dintre misterele creierului

665 13 4V-ați gândit vreodată că există oameni care nu pot pune cafea într-o ceașcă pentru că lichidul le pare nemișcat? Sau nu pot traversa strada pentru că le e imposibil să judece viteza unei mașini, dar ar putea identifica automobilul fără probleme? Aceste persoane suferă de akinetopsie, o afecțiune neuropsihologică din cauza căreia nu pot percepe mișcarea lucrurilor, o tulburare extrem de ciudată, care face ca bolnavul să se izoleze într-o lume total statică. Până în acest moment nu s-a găsit niciun leac împotriva acestei maladii. La fel de periculoasă este și agnozia, o tulburare neurologică rară, o „stare de necunoaștere”, așa cum este numită de specialiști, care constă în pierderea capacității creierului de a interpreta corect informația, de a recunoaște obiecte, chipuri, voci, locuri sau întâmplări, deși organele de simț funcționează corespunzător. Agnozia este cauzată de lezarea regiunilor cerebrale responsabile de interpretarea informației senzoriale specifice, leziuni provocate de accident vascular cerebral, traumatisme la nivelul capului, encefalită, tumori cerebrale localizate în lobul parietal al emisferelor cerebrale, demență, intoxicație cu monoxid de carbon, anoxie (o afecțiune în care creierul este complet lipsit de oxigen).

Tulburarea de identitate și integritate a corpului este o afecțiune ce face ca o persoană să simtă că o parte a corpului îi e străină și să creadă că poate reveni la normalitate prin amputarea acelei părți

Sindromul Tourette, o afecţiune cu transmitere genetică

Cel mai adesea, primele semne ale Sindromului Tourette apar în copilărie, între vârsta de 7 şi 10 ani. Sindromul se poate declanșa atât la bărbați, cât și la femei, însă studiile arată că partea masculină este afectată de patru ori mai mult. Chiar dacă boala este considerată o afecțiune cu transmitere genetică, nici în acest moment nu se cunosc cauzele exacte. Această tulburare neurologică se caracterizează prin repetiții, stereotipuri, mișcări involuntare și cuvinte spuse involuntar, care se numesc ticuri, însoțite de un alt tic care implică pronunțarea de obscenități, numit coprolație. În privința simptomelor, ticurile pot fi simple sau complexe și pot afecta atât fața, capul, trunchiul, cât și membrele inferioare și superioare. Pacientul poate prezenta ticuri simple, adică niște contracții rapide ale unor mușchi, sau complexe, care implică ghemuitul ori mersul în genunchi. De asemenea, ticurile vocale includ diverse cuvinte sau sunete, ca murmurul, urletul, onomatopeea sau tușitul.