Main menu

header

666 15 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Institutul Național de Sănătate din SUA, în colaborare cu o companie farmaceutică, a realizat un sistem de anticorpi care s-a dovedit capabil de a anihila 99% din virusul HIV.

Se distrug trei părți esențiale ale virusului

Anticorpul, cel mai puternic creat până acum, distruge trei părți esențiale ale virusului, care, în acest fel, aproape nu mai opune rezistență. Per ansamblu, este vorba de fapt despre o combinație între mai mulți astfel de anticorpi, dezvoltați de pacienți care au luptat mulți ani cu infecția, pe care cercetătorii au reușit să-i combine astfel încât rezultatul final să ducă la blocarea capacității virusului HIV de a înregistra mutații. „Acest anticorp este mai puternic și are o acțiune mai extinsă decât tot ce a fost descoperit până acum. Am obținut o acoperire de 99% în condițiile unei concentrații foarte mici a anticorpului”, punctează specialistul Gary Nabel.

Speranțe pentru zeci de milioane de bolnavi

De regulă, virusul HIV suferă foarte multe mutații și își schimbă des forma, astfel încât anticorpii produși de corpul uman nu îl pot recunoaște. Anticorpii produși artificial sunt mult mai puternici și mai eficienți decât cei pe care îi poate genera organismul. În plus, noul tip de anticorpi atacă aproape toate tulpinile HIV. Anticorpii obținuți de cercetători se fixează pe niște structuri de pe suprafața virusului, structuri care nu se schimbă când au loc mutațiile și sunt aproape identice la toate tulpinile. De aceea, acest tip de anticorpi este extrem de eficient pentru aproape toate formele de HIV. Noul tip de anticorpi ar putea nu doar să prevină transmiterea virusului, ci și să ajute la tratarea pacienților care deja s-au îmbolnăvit, peste 36 de milioane la nivel mondial în 2016.

Testele pe oameni cu noul sistem de anticorpi sunt programate să înceapă anul acesta