Main menu

header

Mulți ani, un medic cvasinecunoscut din Australia a văzut cum pacienții cu ulcer mureau cu zile sau sângerau, suferind îngrozitor. Știa că există un tratament simplu, dar nu putea demonstra. Până într-o zi...

Teorie desființată de mai-marii lumii medicale

Atunci când Barry Marshall a început să lucreze cu specialistul Robin Warren, de la Spitalul Royal Perth, erau anii ’80, și zece procente din adulții lumii sufereau de ulcer. După multe studii și biopsii, Marshall a ajuns la concluzia că ulcerul are leac: antibioticul, pentru că era provocat de o bacterie. Dar gastroenterologii influenți ai lumii i-au desființat imediat teoria, menținând neclintită ideea potrivit căreia ulcerul este generat de stres. Marshall a trebuit să se limiteze la a face studii sterile pe șoareci (bacteria Helicobacter pylori afectează doar primatele...) și nici nu se punea problema experimentelor pe oameni care ar fi putut să-i probeze teoria.

„Lucrările noastre s-au pierdut printre celelalte sute”

Drumul până la recunoaștere s-a blocat ani la rând. La început, ideea că ulcerul era provocat de o bacterie a părut chiar ciudată. Era totuși aproape sfârșit de secol al XX-lea, și acestei afecțiuni de care sufereau atât de mulți oameni nu i se găsea leacul. „Mi-am prezentat descoperirile la Colegiul Royal Australasian, în Perth. A fost prima mea experiență în fața scepticilor absoluți: pentru gastroenterologi, să le spui în acei ani că o bacterie cauzează ulcer era echivalent cu a le spune că Pământul este plat. Ideea părea complet ciudată”, povestește Marshall. Eforturile de găsire a unor susținători și de publicare a descoperirii au rămas fără rezultate notabile ani la rând. „Lucrările noastre s-au pierdut printre celelalte sute care se refereau la gastroenterologie. Asta mă scotea din sărite”, mărturisește medicul.

Soția a crezut că vor muri cu toții

Când a ajuns la concluzia că situația era una de blocaj, a recurs la unicul pacient uman pe care îl avea la dispoziție: el însuși. Medicul a colectat bacteria de la un pacient, a făcut un amestec și l-a îngurgitat. A făcut întâi gastrită, precursorul ulcerului; apoi a început să verse și să se simtă epuizat. Întors în laborator, și-a făcut propriile analize din care a reieșit cu claritate că H.pylori era cauza ulcerului. I-a mărturisit soției totul, și acela a fost un moment teribil. „A devenit de-a dreptul paranoică, credea că vor lua boala şi ea, și copiii, iar toți vom muri de cancer la stomac. I-am cerut un răgaz de câteva zile pe care mi l-a acordat”. Marshall s-a tratat cu antibiotic și s-a vindecat, iar în 1985 își publica toate concluziile. Dar forța și influența curentului medical principal au fost mai mari alți ani la rând. „Îi vindecam pe toți în acest fel, dar în secret. De pildă, veneau la mine la tratament în taină piloți care nu voiau să afle nimeni că au ulcer”, își amintește Marshall. Abia în 1996, în SUA, primeau tot creditul pe care îl merita descoperirea.

„Pe atunci nu exista tratament viabil pentru un pacient de 80 de ani cu dureri atroce de la ulcer. I-am dat tetraciclină și l-am trimis acasă. După două săptămâni dansa în cabinetul meu“ Barry Marshall

Un Premiu Nobel pentru „doctorul-cobai“

Marshall a devenit cunoscut în toată lumea drept „doctorul-cobai”. Pentru demonstrația lor, el și Warren au împărțit Premiul Nobel în 2005, iar tratamentul standard pentru ulcer este antibioticul în toată lumea civilizată. Astăzi, Marshall și-a transformat vechiul inamic în aliat. Ca profesor de microbiologie la Universitatea Western Australia, în prezent lucrează la elaborarea unor vaccinuri antigripale bazate pe tulpini ale bacteriei Helicobacter, pe care este decis s-o transforme într-o sursă de sănătate pentru oameni. Testul celebru pe el însuși nu i-a dăunat carierei, dimpotrivă. „Pe atunci, colegii mei tratau ulcerul cu antidepresive, tranchilizante, psihoterapie și tot felul de metode de acest tip. Cariera mea era oricum fragilă...”, își amintește Marshall, care a jucat totul pe o carte și a câștigat.