Main menu

header

667 13 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Un software deja testat cu succes în SUA va fi extins în alte state pentru detectarea intențiilor suicidare, anunță cea mai mare rețea de social media din lume.

Un program care dă alarma

Inteligența artificială este încontinuu dezvoltată de Facebook, care încă de la începutul anului 2017 s-a preocupat de scanarea postărilor și comentariilor care ar putea constitui semne distinctive ale unei intenții de sinucidere. Fără să ofere foarte multe detalii tehnice ale programului, gigantul social media a anunțat totuși că se caută anumite expresii care să poată da indicii, cum ar fi „Ești în regulă?” sau „Pot să te ajut cu ceva?”. Dacă sunt întrunite anumite condiții pe care programul le detectează, acesta anunță automat o echipă Facebook specializată în astfel de incidente, în același timp sugerând celui pe care îl bănuiesc de intenția de a-și lua viața să apeleze la prieteni sau la o linie telefonică dedicată. Mai mult, atunci când situația este considerată mai gravă, lucrătorii Facebook pot face apel și la autorități.

Lucrători pregătiți să intervină

Metoda s-a dovedit suficient de eficace, astfel încât Facebook să extindă programul de inteligență artificială în afara SUA. Doar într-o lună lucrătorii companiei au răspuns de peste 100 de ori unor situații de intenție de suicid semnalate de program. „Viteza de reacție este foarte importantă. Trebuie să-i ajutăm pe oameni în timp real”, explică Guy Rosen, vicepreședinte Facebook. Efortul pe această direcție include a avea nonstop lucrători pregătiți să intervină și care să cunoască anumite limbi sau dialecte. Compania nu a dat detalii despre desfășurarea mondială a programului, menționând doar că, din cauza „anumitor sen- sibilități”, acesta nu va fi extins în statele Uniunii Europene.

Controversele monitorizării conversațiilor

Și Google pune la dispoziția celor care se gândesc la sinucidere o linie specială, care răspunde la anumite tipuri de căutări. Pe de altă parte, și controversele se țin lanț. În primul rând, Facebook nu s-a preocupat până acum de monitorizarea conversațiilor, intrarea gigantului social media pe acest segment ridicând semne de întrebare vizavi de intenții. „Odată deschisă această ușă, este ușor pentru oricine să se întrebe ce altceva ar mai putea căuta cineva în discuțiile oamenilor”, este de părere Ryan Calo, profesor de Drept în cadrul Universității Washington.