Main menu

header

667 12 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Pneumonia este o infecție a plămânilor generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar este mai gravă la copiii mici și la adulții de peste 65 de ani, la persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente din sfera pulmonară, cardiacă, hepatică și altele. Doctor Răzvan Lungu (medalion), medic specialist somnolog la „Clinica Somnolog” (www.somnolog.ro), vă spune tot ce trebuie să știți despre pneumonie.

„În sezonul rece există un spectru larg de infecții respiratorii”

- În sezonul rece, pneumonia afectează mulți români, fără să țină cont de vârstă. Care sunt principalii factori de risc pentru apariția bolii la adult?

- În primul rând, ar trebui să se cunoască faptul că în sezonul rece întâlnim un spectru foarte larg de infecții respiratorii și nu doar pneumonii. De multe ori întâmpinăm un grad mare de confuzie a pacienților referitor la acest subiect, și pe bună dreptate. Există un număr mare de microorganisme care pot cauza pneumonie. Definiția medicală a bolii este: inflamație a plămânului cauzată de un agent infecțios (bacterii, virusuri și altele). Pentru a nu crea și mai multă confuzie, voi încerca să vorbesc strict despre pneumoniile date de bacterii (microbi). Cei mai importanți factori de risc pentru apariția penumoniei sunt: fumatul, vârsta (sub 1 an sau peste 65 de ani), o infecție respiratorie virală recentă, boli pulmonare preexistente (cum ar fi astmul sau bronhopneumopatia cronică obstructivă - BPOC), consumul excesiv de alcool, prezența unei boli care afectează sistemul imunitar.

„Pentru minori, diagnosticul e stabilit de pediatru”

667 12 2- Dar la copil care sunt factorii de risc/cauzele? De obicei, părinții sunt grijulii în privința vestimentației celor mici, și, cu toate acestea, pneumonia poate afecta chiar și bebelușii.

- Bebelușii și copiii fac alt tip de infecții bacteriene decât adulții, respectiv cu alți agenți infecțioși (bacterii sau virusuri). Tocmai din acest motiv, diagnosticul și tratamentul pneumoniei sunt stabilite de medicii pediatri. În general, factorii de risc cum ar fi fumatul pasiv, mediile închise și aglomerate, poluarea atmosferică sunt mai importanți decât expunerea la frig. Confortul termic al bebelușului trebuie asigurat, dar nu excesiv. În general, dacă bebelușul e foarte cald și transpirat, este evident că este îmbrăcat neadecvat. Părinții ar trebui să își facă griji mai degrabă pentru evitarea dobândirii infecțiilor respiratorii din mediul înconjurător - respectiv să evite locurile aglomerate (malluri, transport în comun), să își spele mâinile frecvent și să nu fumeze - decât pentru expunerea la frig. De fapt, infecțiile respi- ratorii apar mai frecvent în anotimpul rece, pentru că oamenii petrec mai mult timp înăuntru decât afară.

Cazurile netratate pot fi fatale

- Cât de gravă este pneumonia pentru un copil de câteva luni, chiar dacă a fost născut la termen?

- Orice infecție respiratorie poate fi periculoasă pentru sugari, cu atât mai mult cu cât simptomele pot fi absente sau neclare. Cazurile de pneumonie pot duce la deces atât la adulți, cât și la copii. Astfel, dacă vedeți că bebelușul este apatic, nu are poftă de mâncare, respiră cu dificultate sau face febră, trebuie să vă adresați imediat medicului pediatru, pentru a lua măsuri rapid!

- Cum se mai manifestă boala în cazul adulților?

- Pacienții care prezintă tuse cu expectorație purulentă (acel aspect galben-verzui al sputei), febră, durere în piept și stare generală proastă - mai ales dacă acest lucru a apărut după o răceală aparent banală - trebuie să se prezinte la medic.

„Revenirea” bolii, un eșec terapeutic

- Cu ce altă boală poate fi confundată pneumonia? Spre exemplu, cu bronșita? Și cum se poate face diferența?

- Bronșita reprezintă inflamația căilor respiratorii din interiorul plămânilor. Această inflamație duce la apariția tusei, dar nu afectează și plămânul în sine. Bronșita e cauzată de infecții respiratorii virale, cum ar fi răceala obișnuită, și nu afectează atât de mult starea generală și viața pacienților. Pe de altă parte, gripa este un tip aparte de viroză respiratorie, asociată cu stare generală foarte proastă, febră mare, iar în cazul pacienților peste 65 de ani și al copiilor poate duce la spitalizare sau la deces. Pneumonia, ca și gripa, poate evolua în câteva zile foarte sever, cu febră mare și cu alterarea stării generale, pacienților fiindu-le greu și să se dea jos din pat.

- La pacienții care au suferit deja de boală și au fost externați, aceasta poate reveni?

- Dacă medicul a hotărât că pacientul se poate externa, atunci înseamnă că riscul ca boala să revină este foarte mic. De fapt, „revenirea” pneumoniei este doar un eșec terapeutic. Este posibil ca în interiorul plămânului să se fi dezvoltat microbi rezistenți la antibioticele primite, și astfel infecția să reapară. Având în vedere multitudinea de microbi care cauzează pneumonie în toată lumea, nu s-au putut stabili până la această oră scheme de tratament infailibile, iar pneumonia este, încă, în toată lumea, o cauză de deces frecventă.

„Provoacă 3,5 milioane de decese anual la nivel global”

- În afară de cele deja amintite, ce alte categorii de persoane mai sunt predispuse îmbolnăvirii?

- Pe lângă copiii mai mici de 1 an și pacienții de peste 65 de ani, mai trebuie amintiți fumătorii, cei care fac exces de alcool sau cei care au o boală preexistentă - de obicei o boală pulmonară sau o boală ce afectează imunitatea generală a organismului.

- Se cunosc statistici cu privire la incidența bolii în România? Dar în lume?

- Incidența bolii nu este pe deplin cunoscută în țara noastră, însă în SUA apare la aproximativ patru milioane de adulți și este responsabilă de 50.000 de decese în fiecare an! La nivel global provoacă 3,5 milioane de decese anual și este cea mai frecventă cauză de deces de natură infecțioasă.

„Infecția microbiană de la nivelul plămânilor se poate generaliza și poate duce la stare foarte gravă sau chiar la deces. În anumite cazuri se poate forma un abces (o „gaură“ în plămân plină de puroi) sau infecția poate ajunge în spațiul dintre plămâni și coaste (pleural)“

„Cea mai eficientă metodă de prevenţie este vaccinarea“

- În ce constă tratamentul?

- Tratamentul pneumoniei implică administrarea de antibiotic conform recomandărilor medicului pneumolog/pediatru. Decizia de a administra antibiotic unui pacient (adult sau copil) sau alegerea antibioticului este foarte dificil de luat de medici. Tratamentul trebuie dat în funcție de ce microb credem că a cauzat pneumonia, dar și de cât de bine răspunde la acest tratament. Din cauza administrării incorecte a antibioticelor, în momentul de față există foarte mulți microbi în lume pentru care antibioticele nu mai sunt eficiente. Tocmai din aceste motive, administrarea antibioticului trebuie făcută numai la recomandarea unui medic.

- Ce metode de prevenție recomandați?

- Cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Aceasta previne apariția unor infecții respiratorii severe. Adulții și părinții trebuie să țină seama de recomandările de vaccinare ale medicilor, deoarece ei decid ce persoane trebuie vaccinate și când. Ca recomandări generale, trebuie să se evite fumatul, locurile aglomerate, consumul excesiv de alcool, schimbările bruște de temperatură.