Main menu

header

670 15 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, dezvoltă încontinuu noi dispozitive menite să contribuie la independența seniorilor. Unele dintre ele au intrat deja în casele vârstnicilor, asigurându-le demnitatea de a se descurca singuri și luând o grijă de pe inima tinerelor lor familii.

Aragazul care avertizează că este nesupravegheat

Cercetătorii americani au pornit de la realitatea că există câteva temeri majore când vine vorba despre vârstnicii care locuiesc singuri. „Grija cea mai mare este cea a gătitului. Este prima cauză a producerii incendiilor în casele seniorilor. Apoi pot fi pagube semnificative dacă persoana uită că a dat drumul la apă să curgă în baie, să oprească televizorul sau chiar să încuie ușa de la intrare peste noapte”, explică specialistul Brian Jones. Ca urmare, în laboratoarele instituției au fost create, de pildă, un aragaz cu senzori și un sistem de beculețe care îl avertizează pe utilizator că aparatul este nesupravegheat dacă se află în apropiere, iar dacă vrea să iasă din casă, pe ușa de la intrare apare o imagine care „clipește” și anunță sonor despre faptul că omul a uitat aragazul aprins.

Program de alertă după rutina pașilor

670 15 3Dispozitive și mai avansate sunt dezvoltate pentru a crea algoritmi după felul în care se mișcă un vârstnic prin casă, câți pași face și în ce fel. „Tehnologia va colecta date despre obiceiurile zilnice ale persoanei, preferințele, lucrurile care îi displac, rutina, programul de medicație. Aceste dispozitive vor deveni atât de personalizate încât nimeni nu-și va mai imagina viața de fiecare zi fără ele”, arată cercetătoarea Elizabeth Mynatt. De pildă, este în curs de finalizare un dispozitiv care scanează rutina pașilor unei persoane, adună și analizează aceste date în fiecare moment, iar la final se realizează un algoritm. De fiecare dată când intervin modificări în aceste obiceiuri de a merge este alertată persoana care are în grijă vârstnicul, sau familia. „Este foarte important pentru o fiică să știe că mama sa este în regulă. Este, de asemenea, important și pentru personalul medical, care poate interveni în caz de urgență sau poate observa în timp declinul în starea de sănătate”, adaugă Mynatt.

„Pot să știu că totul este în regulă”

670 15 4Unul dintre scopurile declarate ale experților este acela de a le asigura o independență cât mai extinsă vârstnicilor. Deși dispozitivele inteligente nu vor putea înlocui complet asistența umană de care are nevoie o persoană de vârstă înaintată, „tehnologia va ajuta mult ca persoanele în etate să poată locui acolo unde doresc și doar în cazuri grave, în care nu există altă opțiune, să trebuiască să fie mutate”, punctează Jones. Demn de menționat este faptul că, pe măsură ce au realizat dispozitivele, specialiștii le-au pus la lucru în propriile familii, notează CNN. De pildă, Mynatt ține sub observație starea de sănătate a mamei sale printr-o aplicație de pe telefonul mobil: „Dacă vreau să știu în ce stare este, îi controlez de la distanță ritmul pașilor. Știu că vinerea face voluntariat, sâmbăta se odihnește, îi știu rutina și, observând ritmul mișcării, pot să știu că totul este în regulă”.

„Robotul nu judecă și nu bârfește”

670 15 5Alături de Inirv React, un sistem aflat în faza ultimă de testare și care închide automat aragazul uitat deschis dacă nu mai sesizează mișcare în preajmă mai mult timp, există disponibil ceasul Reminder Rosie, care înregistrează mesaje necesare, pe care le transmite la momente exacte, cum ar fi ora la care trebuie luate medicamentele sau faptul că vin copiii la cină. De asemenea, există MedMinder, un sistem în mai mulți pași care amintește că este momentul să fie administrată medicația, apoi, dacă acest lucru nu se întâmplă, „insistă” prin semnal luminos, iar în final, dacă nu există nicio reacție, sună persoana desemnată să aibă grijă de vârstnic. De asemenea, sunt disponibili roboți de companie pentru seniori, cum este Buddy, conectat la sistemul de securitate al locuinței și care are grijă ca vârstnicul să-şi ia medicamentele, să-și amintească ce trebuie, un fel de agendă care comunică. „Când am întrebat seniorii ce părere au despre prezența în casă a unui robot, au spus că-l preferă în locul unei persoane, pentru că robotul nu umblă prin lucruri, nu judecă și nu bârfește”, arată Mynatt.

Ultimele estimări arată că până în 2050, numărul persoanelor trecute de 65 de ani se va dubla în SUA, depășind 83 de milioane

„Vom folosi orice aparat ne va face existenţa uşoară“

Albert Bolet, în vârstă de 75 de ani, din Atlanta, are o părere foarte sănătoasă despre prezența tehnologiei în viața vârstnicilor. „Oamenii au impresia greșită că persoanele în etate sunt adversare ale inovației. Nu este deloc adevărat. Știm ce este un router, înțelegem tehnologia wireless și vom folosi orice aparat care ne va face viața mai ușoară. A fi independent este gândul cel mai important pentru cineva care ajunge la vârsta mea sau la una mai avansată”, argumentează Bolet, care a participat, împreună cu soția sa, Margarita, la programul de introducere a dispozitivelor inteligente în viața seniorilor, derulat de Institutul de Tehnologie din Georgia.