Main menu

header

S-a inventat medicamentul care distruge virusul gripal în doar 24 de ore

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa sezonieră, o infecţie respiratorie acută cauzată de virusuri gripale, provoacă anual între trei și cinci milioane de îmbolnăviri severe şi între 290.000 şi 650.000 de decese. Această situație îngrijorătoare pare să fi luat sfârșit odată cu lansarea în Japonia a unui medicament despre care compania producătoare spune că are capacitatea de a distruge virusul gripal în doar 24 de ore. Denumit Xofluza, medicamentul blochează răspândirea virusului gripal prin inhibarea unei enzime pe care acesta o multiplică. Pacienții vor trebui să administreze câte o pastilă, timp de cinci zile. (C.C.)

Celulele memoriei nu se mai regenerează de la 13 ani

Un studiu cu rezultate îngrijorătoare arată că neuronii care se află în „centrul memoriei” din creier nu se mai regenerează de la vârsta de 13 ani. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California, din San Francisco, această descoperire contrazice rezultate ale unor cercetări anterioare, care puneau în aceeași linie oamenii și mamiferele. La cei dintâi, stoparea regenerării neuronale este o cauză directă a unui creier mare și complex, efect regăsit doar la delfini și la balene. „Neurogeneza în această parte a creierului nu continuă după această vârstă”, punctează expertul Arturo Alvarez-Buylia. (R.I.)

Anxietatea, direct legată de grăsimea abdominală

O cercetare ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul online „inMenopause” leagă prezența anxietății de dimensiunile taliei femeilor. Studiul a analizat datele a 5.580 de persoane feminine de vârstă mijlocie și a dus la concluzia că, grăsimea abdominală cu cât este mai mare, cu atât mai sporit este nivelul anxietății. „Schimbările hormonale de după instalarea menopauzei pot sta și la baza acumulării kilogramelor în zona abdominală, și în spatele sentimentelor de anxietate, având un rol și în distribuția grăsimii, și la nivelul creierului”, argumentează specialista JoAnn Pinkerton. (R.I.)

Testul pentru risc de cancer, disponibil prin poştă

Responsabilii cu sănătatea publică din SUA au aprobat primul test genetic pentru evaluarea riscului de cancer care se poate face acasă, notează „Daily Mail”. Este vorba despre testul care privește mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2, asociate cu un risc mare de cancer ovarian, mamar și de prostată. Mutația este cunoscută în toată lumea după ce, în 2013, actrița Angelina Jolie și-a făcut o dublă mastectomie, întrucât a aflat că moștenise mutația de la mama sa. În SUA, circa 10% dintre cazurile de cancer mamar sunt ereditare. (R.I.)