Main menu

header

670 12 1de Cătălina Tăgârță şi Daniel Alexandrescu

Pe piață există foarte multe tipuri de termometre: de frunte, cu infraroșu, pentru ureche, de contact cu pielea, sub formă de suzetă... Când vine vorba însă despre un bebeluș, respectiv despre copilul până la vârsta de 3 ani, temperatura se măsoară în mod corect doar intrarectal, este de părere doctor Ioana Vârtosu (medalion), medic de familie și trainer la Asociația Școala Mamei Junior. Cu vastă experiență în problemele copiilor, specialista (reprezentantă mamicafarafrica.ro și cursdepuericultura.ro) vă învață să recunoașteți și să tratați corect un episod de febră.

„La nou-născut, temperatura e puțin mai mare decât la adult”

- Doamna doctor, care este valoarea normală a temperaturii la copii? Mulți părinți poate nu știu, vin dezorientați cu nou-născutul de la spital și pot ignora anumite nereguli...

- Valoarea normală la un copil nou-născut este puțin mai mare decât ne-am aștepta în mod normal la un adult. Pentru măsurare se pot folosi atât termometrele clasice (cu mercur sau cele care sunt acum pe piață, cu alcool), cât și cele digitale, acestea din urmă fiind special concepute pentru copilași. Partea care intră în funduleț e foarte moale și flexibilă, astfel ca micuţul să nu fie chinuit. În plus, senzorul e foarte precis, iar undeva până în circa zece secunde aparatul măsoară temperatura corect, intrarectal. Un termometru digital special pentru copii se poate găsi și la un preț de 10 lei. Temperatura luată corect, în funduleț, atunci când nu se vorbește despre febră, este de 37,2, până la 37,7, atât e normal.

- Deci, considerăm febră la nou-născut tot ce depășește 37,7-38 de grade.

- Exact. Și e important de știut că spre vârsta de 1 an temperatura aceasta scade, astfel că vom vorbi despre febră de la 37,5.

„Convulsiile febrile, un pericol pentru orice minor”

670 12 3- Ce metode au la dispoziție părinții pentru reducerea temperaturii?

- Părinții cărora le e frică să le administreze copilașilor orice fel de medicament trebuie să ia în considerare faptul că până la vârsta de 3 ani creșterea și scăderea bruscă a temperaturii corpului pot duce la așa-zisele convulsii febrile, care reprezintă un risc pentru orice minor, chiar perfect sănătos, născut la termen. După vârsta de 3 ani, acest risc nu mai există, dar până atunci e important să se intervină imediat cu tratament. Părinții care lasă sistemul imunitar să funcționeze de la sine, fără să combată febra, trebuie să știe că-și asumă riscul de convulsii.

- Cum pot fi recunoscute convulsiile?

- Seamănă cu un episod de frison, copilul tremură, motiv pentru care de multe ori sunt confundate chiar și de medici. Dacă în timpul convulsiei adultul își poate pierde cunoștința, are spasme în tot corpul, prezintă spume la gură, își poate înghiți limba, își dă ochii peste cap, copilul mic nu are capacitatea de a răspunde când e strigat. Însă un sugar de 2 luni, să zicem, oricum nu poate răspunde. Iar diagnosticul se poate pune cu certitudine abia la o lună de la episodul de convulsii, în urma unei encefalograme. Însă dacă părintele vrea să acționeze preventiv, el poate merge cu minorul la spital, unde i se va face tratament, pentru a nu apărea al doilea episod de același gen.

Reacție adversă în urma vaccinării

670 12 2- De ce apare febra?

- Apare ca un răspuns al sistemului imunitar la diverse vătămări, precum: erupție dentară, temperatură exterioară foarte ridicată în sezonul fierbinte sau în cazul în care micuțul e prea înfofolit, iar în cameră sunt 28 de grade Celsius.

- Dar care este temperatura optimă în cameră?

- Temperatura optimă pentru zona noastră geografică se consideră cea la care organismul nu face niciun efort pentru a se adapta, respectiv 22-24 de grade Celsius.

- Ce alte cauze ar mai fi?

- Tot ceea ce înseamnă bacterii, virusuri - indiferent că sunt respiratorii, digestive, renale -, inclusiv unghia încarnată şi înțepătura de păianjen care se suprainfectează pot duce la febră...

- Poate apărea și ca reacție adversă în urma vaccinării, nu-i așa?

- Da, fiindcă, după administrarea vaccinului, sistemul imunitar începe să se activeze.

- Cam cât durează febra după vaccin?

- Două-trei zile, în varianta normală.

„Împachetările sau băițele, extrem de eficiente”

- Când tratăm febra și cum?

- Riscul de convulsii apare după 38-38,5 grade Celsius, deci până atunci nu e necesar să administrăm medicamente, dar e bine să-l dezbrăcam, să corectăm temperatura în încăpere - dacă sunt 24 de grade Celsius să aducem fără frică la 20. Mulți părinți gândesc greșit că, dacă-l lasă să transpire, scapă de febră. Dimpotrivă! Apoi, se pot face împachetări sau băi. Au fost destul de mediatizate anul trecut câteva cazuri de copii care au murit în urma împachetărilor în România, pentru că le-au făcut cu oțet sau cu alcool sanitar care a ars pielea și căile respiratorii.

- Și cu ce se fac împachetările?

- Cu apă nici rece, nici caldă, nimic altceva.

- Cum se fac corect?

- Dacă e copil sub 1 an, e nevoie de un prosop mare, care să-l acopere complet de la gât în jos. La vârsta de peste 1 an se folosesc cinci prosoape (câte unul pe fiecare mână și picior și un prosop în jurul toracelui), care se schimbă din zece în zece minute. Sunt puțini copiii care le acceptă, pentru că nu-s confortabile, iar mulți părinți au tendința de a-i ține în brațe, ceea ce nu face decât să le crească/mențină febra, iar împachetările nu mai sunt eficiente. Recomandarea noastră e băița, efectuată pentru 20 de minute, la temperatura la care se face baie de obicei (36-37 de grade Celsius). Împachetarea sau baia/dușul va scădea temperatura corpului cu un grad pe oră, fiind o metodă extrem de eficientă.

Dacă nu scade sub 40 de grade Celsius într-o oră, de urgență la spital!

- Totuși, când trebuie să meargă părinții de urgență la spital?

- Când temperatura este peste 40 de grade Cerlsius și nu reușesc să o scadă într-o oră cu împachetări, cu dușuri și cu medicamente gen supozitor, sirop etc. sau dacă li se pare că identifică un episod convulsiv.

- Ce medicamente pot fi administrate?

- Pentru febră se recomandă de obicei ibuprofen, paracetamol, acid acetilsalicilic și algocalmin. Dar mai sunt elemente care scad bine febra: e vorba despre sucurile de citrice pe bază de lămâie/portocală și vitamina C (sub formă de sirop, tabletă efervescentă).

- Dacă un copil face foarte des febră, înseamnă că e ceva în neregulă cu el?

- Pentru copilașii care sunt în primii ani de colectivitate se consideră o imunitate bună o medie de 10-12 răceli cu febră pe an. Însă cei mai mulți părinți se îngrijorează de la al treilea sau al patrulea episod.

„Dacă s-a pus supozitor, febra nu trebuie monitorizată mai des de o oră, întrucât sunt șanse ca micuţul să îl scoată în momentul în care încercați să măsurați din nou temperatura“

Aspirina, contraindicată în primii şapte ani de viaţă

- Care e ordinea în care părinții pot alege medicamentele?

- Până la vârsta de 7 ani e contraindicată aspirina, sub orice formă. În rest, celelalte substanțe se găsesc sub formă de sirop, supozitoare, injectabile. La 40 de grade Celsius aș recomanda să se înceapă cu supozitor, căci are efect mai rapid. La 39 de grade Celsius se poate recurge la un sirop, temperatura nu e atât de mare încât să pună pacientul în pericol. Fiecare substanță de bază se poate admininistra la interval de opt ore, dar se poate intercala cu alta, cu mențiunea ca în sirop și în supozitor să nu fie aceeași substanță activă și între administrări să fie o distanță de patru ore.