Main menu

header

de Roxana Istudor

Fracturarea hidraulică provoacă mutaţii celulare

Extragerea hidrocarburilor prin fracturare hidraulică a fost pusă în legătură cu mutații care pot provoca temutul cancer de sân, arată rezultatele unui studiu derulat în SUA. În cadrul testelor la care au fost supuse animale de laborator la Universitatea Massachusetts a reieșit faptul că substanțele chimice pe care le generează acest tip de extracție duc la contaminarea rezervelor de apă, apoi pot produce mutații celulare care generează cancerul. Expunerea cobailor la substanțele eliminate după fracturarea hidraulică a dus la observația că există o legătură între aceste chimicale și apariția tumorilor.

Copiii care nu ies afară suficient riscă orbirea

Milioane de copii care nu petrec suficient timp la joacă afară, în lumină naturală, riscă probleme serioase de vedere, inclusiv orbirea, arată un studiu ale cărui rezultate au fost publicate de „Focus Clinic”, din Marea Britanie. „Copiii trebuie să petreacă afară cel puțin 90 de minute în fiecare zi. În caz contrar, le-ar putea fi afectată vederea, chiar foarte grav”, atrage atenția oftalmologul David Allamby. Expertul exemplifică astfel cu instalarea miopiei în cazul copiilor care nu mai ies în lumină naturală din cauza telefoanelor mobile, computerului sau tabletelor.

Duşul de seară, mai bun decât cel matinal

După multe cercetări, specialiștii americani au concluzionat că dușul de seară este mai bun pentru sănătate decât cel de dimineață, notează „Daily Mail”. Astfel, printre motivele invocate de specialiști sunt calitatea mult mai bună a somnului și implicit o stare generală mai bună, optimizarea ritmului natural al organismului, precum și beneficii pentru piele. „Dușul de seară reușește să elimine toți alergenii adunați peste zi”, explică dermatologul Samer Jaber, din New York.