Main menu

header

674 14 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Pe timpul călduros, senzația de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase și inflamate, cât și venele inestetice devin extrem de supărătoare. Aceste probleme sunt cauzate de o afecțiune numită insuficiență venoasă cronică, ce afectează peste jumătate din populație și ale cărei simptome se agravează din cauza căldurii. Există însă soluții eficiente pentru combaterea suferințelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

Hidratare corectă

Hidratarea este esențială pentru a favoriza drenajul țesuturilor. Ideal e să consumați cel puțin un litru și jumătate cu apă pe zi. Pentru a fi siguri că ajungeți la această cantitate, beți apă dintr-o sticlă mică pe care să o păstrați în permanență pe birou sau în geantă. Iar dacă rețineți apa în organism, pentru a nu mai avea picioare umflate asigurați-vă că faceți suficientă mișcare.

Mișcare și iar mișcare

Vremea bună este un motiv în plus pentru a vă pune pantofii comozi și a porni în pas alert spre birou. Sau dacă preferați mersul pe bicicletă, este și mai bine, căci pedalatul stimulează contracția mușchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi să completați aceste activități cu o ședință de înot pe săptămână.

Dușuri răcoritoare

Mai ales dacă nu reușiți să mergeți din când în când la piscină, țineți cont de următorul truc. Menținerea picioarelor câteva minute sub jet de apă rece reprezintă un excelent remediu pentru stimularea circulației și pentru creșterea tonusului vascular. După un astfel de duș răcoritor puteți efectua un masaj blând în sensul returului venos, adică de la gleznă spre genunchi.

Dietă în culorile curcubeului

Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți. Profitați de beneficiile extraordinare ale acestor substanțe, printre care se află și protejarea sistemului venos. Cele mai bune surse de antioxidanți sunt fructele și legumele colorate precum: zmeură, caise, piersici, pepene, respectiv, roșii, ardei, morcovi, sfeclă roșie. Însă, pentru a avea efecte maxime, ideal este să le consumați crude, mai puțin în compoturi, supe etc.

Călătorii relaxante

Toată lumea merge în vacanță, mai aproape sau mai departe de casă. Cu cât distanța pe care o aveți de parcurs este mai lungă, cu atât mai multă grijă trebuie să aveți de picioarele dumneavoastră. Fie că zburați cu avionul, fie că parcurgeți distanțe lungi cu autocarul, evitați să rămâneți prea mult timp nemișcați. Ridicați-vă periodic pentru a face câțiva pași, iar când stați pe scaun trebuie să executaţi mici mișcări de rotire, flexie-extensie.

La plajă cu măsură

Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele cu insuficiență venoasă cronică. Sub acțiunea razelor ultraviolete, venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-și mai pot îndeplini funcția de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă și devin dureroase. Asta nu înseamnă că trebuie să vă privați de plajă, dar profitați mai ales pentru a înota și a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneți la soare între orele 11:00 și 16:00.

Folosiți soluții locale

Pentru a reduce senzația de greutate de la nivelul picioarelor și a preveni apariția varicelor, medicii recomandă aplicarea locală a unui spray cu heparină sodică lipozomală. Heparina este o sub- stanță cu proprietăți anticoagulante. Înglobată în niște molecule numite lipozomi, heparina pătrunde mai bine în straturile profunde ale pielii și are un efect anticoagulant mai îndelungat datorită eliberării gradate a acesteia din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei - lipozomal - face posibile penetrarea cu ușurință a stratului cornos și pătrunderea în microcirculație a întregii cantități de heparină administrată. Heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi administrată în siguranță și femeilor gravide, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu trece de bariera placentară. În plus, studiile arată că administrarea locală de heparină sodică lipo- zomală reduce în mod semnificativ simptomele insuficienței venoase cronice și poate preveni apariția trombilor.

Haine confortabile

Pantalonii strâmți, blugii slim, curelele și dresurile sunt inamicii picioarelor sănătoase. Pe perioada de vară, purtați haine lejere, confortabile, din materiale naturale și ușoare. În plus, hainele lejere sunt și mai răcoroase. Din punct de vedere al încălțămintei, renunțați pe cât posibil la tocuri înalte, la platforme sau la pantofi închiși. Picioarele au nevoie să fie cât mai aerisite.

Ritual de seară

Dacă suferiți de această problemă, ar fi bine să vă faceți un ritual pentru fiecare seară... Când vă așezați pe canapea la televizor sau când vă relaxați citind o carte, mențineți picioarele pe o pernă sau pe o pătură mai înaltă. Stați așa cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade față de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.

Consultați medicul

Totuși, dacă observați că simptomele se agravează ori vă îngrijorează ceva, nu ezitați să mergeți la un consult de specialitate. Insuficiența venoasă este o boală care trebuie luată în serios, căci, dacă nu se iau măsurile potrivite la timp și nu este tratată corespunzător, pot apărea complicații precum: varice, tromboflebită, ulcer varicos de gambă.

Înainte de a lua orice tip de remediu pentru această problemă e indicat să vă consultați cu medicul sau farmacistul