Main menu

header

675 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Chiar dacă este o suferință des întâlnită, artrita, termen care include peste 200 de tipuri diferite de dureri articulare şi de afecţiuni înrudite, nu este pe deplin înțeleasă nici astăzi. Persoanele de toate vârstele, sexele şi rasele pot avea sau fac o formă de artrită, iar aceasta este principala cauză ce provoacă dizabilităţi adulţilor şi copiilor.

Fără perspective de vindecare

Artrita este una dintre cele mai serioase amenințări la adresa omului contemporan. Multe persoane ştiu foarte bine acele dureri de articulații care pot trezi noaptea bolnavul din somn, intense, foarte supărătoare și fără alt remediu decât medicamentele antiinflamatoare și unguentele specifice și fără perspective de vindecare. Tipurile de artrită variază de la acele forme care sunt cauzate de ruperea şi uzarea cartilajului (cum este osteoartrita) până la acele forme generate de inflamaţia rezultată de pe urma unui sistem imunitar hiperactiv (cum este artrita reumatoidă).

Cauze nenumărate

Cauzele artritei sunt nenumărate, astfel încât o foarte mare parte a populației este expusă și riscă boala la un moment dat. Astfel, există forme de artrită infecţioasă generată de o bacterie, de un virus sau de o ciupercă microscopică (fungi) care pătrunde într-o articulaţie. Apoi, mai pot fi luate în calcul deficienţele sistemului imunitar, metabolismul anormal (care poate duce la apariţia unor afecțiuni înrudite, cum sunt guta şi pseudoguta), traumatisme la nivelul încheieturilor, precum și cauzele genetice (de exemplu, mulţi pacienţi cu artrită psoriazică au un părinte sau un frate ori o soră cu această boală).

Factori de risc la tot pasul

Simptomele artritei se pot dezvolta gradual sau subit, şi cum artrita este de cele mai multe ori o boală cronică, simptomele pot să apară şi să dispară sau pot să persiste în timp, manifestându-se prin dureri la nivelul încheieturilor (constante sau facultative), umflături, rigiditate, iritaţii la nivelul articulaţiilor. În condițiile în care omul contemporan este aproape neputincios în fața apariției și instalării acestei afecțiuni cronice, se pot enumera doar factorii de risc: greutatea excesivă, traumatismele încheieturilor, activităţi ce solicită excesiv articulaţiile. În timp ce aceștia sunt relativ controlabili, ceilalți factori, ca vârsta şi sexul (femeile sunt mult mai predispuse, comparativ cu bărbaţii, să dezvolte artrită reumatoidă, în vreme ce statisticile arată că majoritatea pacienţilor care au gută, un alt tip de artrită, sunt bărbaţi), nu pot fi controlați.

Artrita reumatoidă afectează un sfert din populația Uniunii Europene - circa 120 de milioane de persoane

Medicina actuală se limitează la calmarea simptomelor

Există o serie întreagă de metode prin care se diagnostichează artrita, de la examenul fizic la cel imagistic, analize de sânge sau de lichid articular, dar tratamentul se limitează întotdeauna la ameliorarea/calmarea simptomelor şi la îmbunătăţirea funcţiei articulaţiilor. Pe scurt, artrita nu poate fi vindecată prin metodele medicinei curente. De regulă se prescriu analgezice, antiinflamatoare, unguente. De asemenea, sunt recomandate terapiile ajutătoare și fizioterapia. În final însă, artrita este inamicul tăcut care aduce invaliditatea.