Main menu

header

de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Pachetele medicale 2018-2019, reglementate

Pentru perioada 2018-2019, românii asigurați în sistemul sănătate de stat, precum și cei care nu sunt asigurați vor beneficia de pachetele medicale cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 140/2018, care prevede două tipuri de pachete de servicii: un pachet cu servicii de bază pentru cei asigurați în sistem; un pachet cu servicii minimale pentru cei neasigurați (cuprinde servicii ce se acordă numai în cazul urgenţelor medicale).

Mâncatul lent scade riscul de sindrom metabolic

Cercetătorii de la Universitatea Hiroshima susțin că mâncatul lent ține la distanță afecțiuni dintre cele mai grave, cum sunt obezitatea, sindromul metabolic, diabetul și afecțiunile cardiovasculare. „Atunci când o persoană mănâncă repede este mai predispusă să introducă prea multe alimente, expunându-se la riscul de sindrom metabolic”, afirmă cardiologul Takayuki Yamaji, autor al unui studiu extins pe această temă și care a relevat faptul că, dintre cei care au mâncat rapid, peste 16% au dezvoltat afecțiunea, în comparație cu doar 2% dintre cei care obișnuiesc să mănânce încet.

Medicamente compensate, eliberate indiferent unde a fost emisă reţeta

De la jumătatea anului, românii vor putea obține medicamentele de care au nevoie din orice farmacie din țară, fără să se mai țină seama de localitatea în care a fost emisă rețeta. Măsura este prezentă în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anul 2018. Concret, de la începutul lunii iulie a acestui an, asigurații vor putea solicita și obține medicamente compen- sate de la orice farmacie din țară care are contract cu CNAS.

Uleiurile esenţiale lezează sistemul endocrin al băieţilor

Anumite substanțe chimice care se găsesc în uleiurile esențiale de arbore de ceai și lavandă pot cauza tulburări endocrine care generează creșterea pieptului băieților, arată rezultatele unei cercetări a Institutului Național pentru Științele Sănătății din SUA. „Anumiți agenți chimici din aceste uleiuri esențiale po- sedă proprietăți estrogene”, explică cercetătorul J. Tyler Ramsey. Mai precis, expunerea la aceste uleiuri poate genera o afecțiune numită ginecomastie prepubertală, care se manifestă prin creșterea țesutului mamar al băieților.