Main menu

header

675 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Expunerea zilnică la plumb afectează pe toată lumea, întrucât sursele de unde poate proveni acest metal periculos pentru sănătate sunt multe și se întâlnesc la tot pasul. Unele sunt aproape inevitabile, dar puteți reduce mult expunerea.

Afectează rinichii, inima, auzul

Expunerea are două componente majore: fumatul (sursă evitabilă) și alimentația. Pe de o parte, în ultimii ani, concentraţia de plumb din mediu a scăzut în majoritatea ţărilor europene, dar, pe de altă parte, există surse care sunt mai greu de combătut. Cerealele, legumele şi apa de la robinet sunt cele mai semnificative surse alimentare de plumb în toată Europa, arată European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară). Nivelurile din diferite alimente diferă de la o ţară la alta. Dacă în Polonia plumbul din alimentaţie provine în principal de la legume, cereale și carne, în Finlanda cele mai mari riscuri în acest sens sunt date de produsele lactate şi de sucuri sau de băuturi alcoolice. În Grecia şi în Spania, cel mai mult plumb provine din legume şi din fructe. Expunerea pune în pericol sănătatea rinichilor şi pe cea cardiovasculară în cazul adulţilor şi dezvoltarea sistemului nervos în cazul copiilor cu vârste de până în 7 ani. Totodată, potrivit unui studiu publicat în revista „Environmental Health Perspectives”, plumbul ar putea fi una dintre cauzele importante ale pierderilor de auz prezente la tineri.

Înlăturați vopseaua veche sau crăpată de pe pereți

Cea mai neînsemnată cantitate de plumb poate avea efecte devastatoare asupra sănătății dumneavoastră și a creșterii copiilor. În vopselurile pentru construcții folosite înainte de anii ’80 există plumb, ceea ce face ca acesta, chiar prezent în straturi de dedesubtul actualei zugrăveli, să poată avea efect prin atingerea zidului, prin joaca micuţilor, prin eventuale renovări. De aceea, specialiștii recomandă celor care locuiesc în case mai vechi fie reparațiile în profunzime și eliminarea vopselei inițiale, fie acoperirea completă a oricăror defecte pe care le-ar putea avea vopseaua și care ar putea „stârni” plumbul prin activitățile zilnice. De asemenea, pentru cei care locuiesc în astfel de imobile este imperios necesară spălarea frecventă a mâinilor cu apă și cu săpun, nu doar înainte de masă, ci și după joacă, precum și la culcare.

Evitați înlocuitorii de piele de culoare galbenă sau roşie

675 14 2Studii de dată recentă au pus în evidență faptul că mortalitatea generată de expunerea la surse suplimentare de plumb este în realitate de zece ori mai mare decât s-a considerat până acum. Doar în SUA, numărul acestor decese depășește 412.000 de persoane în fiecare an, notează healthline.com. Des întâlnite printre sursele de plumb sunt unele vopseluri şi anumite cosmetice care au în compoziţie acest metal. Astfel, ar trebui să evitaţi obiectele vestimentare şi accesoriile din materiale care înlocuiesc pielea de culoare galbenă sau roşie, fiindcă vopseaua folosită pentru acestea conţine niveluri ridicate de plumb, notează health.yahoo.net. De asemenea, rujurile sunt cosmeticele cu un mare risc de contaminare cu plumb. Un studiu realizat de Food and Drug Administration, din SUA, a arătat că unu din 22 de astfel de cosmetice conţine plumb, care poate ajunge în tractul digestiv.

Beți apa filtrată

675 14 3Plumbul se poate găsi în apa potabilă de la distribuitor, ca și de la conducte. De cele mai multe ori, țevile care alimentează locuința sunt cel mai pasibile de a transmite metalul în apă. Pe de altă parte, chiar dacă furnizorul local afirmă că nu este plumb în apa pe care o livrează, nu există garanții totale. „Chiar dacă sistemul de alimentare arată că nu se găseşte plumb în apa potabilă, dacă o persoană locuiește într-o casă cu țevi vechi, metalul există în apa care stă în conducte”, explică Rob Brown, autor al cărții „Toxic Home/Conscious Home” („Căminul toxic/Căminul conștient”). În aceste condiții, atunci când beți apă de la robinet lăsați-o să curgă cel puțin un minut înainte de a o consuma sau de a o folosi la gătit. În cazul în care filtrați apa, respectați indicațiile producătorului de schimbare a filtrului, pentru a evita expunerea la plumb.

Nu introduceți în locuință obiecte contaminate

675 14 4Cei care lucrează pe șantiere și au contact cu materiale de construcții, cei care au un job în industrii care implică un plus de expunere la plumb - vopseluri, electronice, bijuterii sau ceramică - sunt sfătuiți ca atunci când ajung acasă să-și schimbe imediat hainele cu care au fost la lucru și să se spele foarte bine. Obiectele pe care le folosesc la locul de muncă trebuie ținute separat de ale celorlalți membri ai familiei și este indicat, de asemenea, ca încălțămintea să fie lăsată în afara locuinței. Totodată, nu achiziționați pentru acasă anumite porțelanuri sau obiecte de cristal care au ornamente cu plumb și fiți foarte atenți la cada de baie, întrucât și aceasta poate fi o sursă de plumb, în special pentru copiii care se joacă acolo.

Plumbul din sânge este eliminat din organism în aproximativ 30 de zile, iar dacă s-a acumulat în oase, în 10-30 de ani (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară)

Alimente care împiedică stocarea metalului în organism

Potrivit specialiștilor, există o serie de alimente care pot împiedica depunerea de plumb în organismul unui copil. Deși este o măsură de protecție care acționează temporar și nu înlocuiește reducerea expunerii, lactatele, legumele cu frunze verzi și citricele, prin aportul de calciu, fier, respectiv vitamina C, pot combate depozitarea plumbului.