Main menu

header

675 13 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Celebrități de talie internațională folosesc canabis (numit și marijuana) în scopuri medicale, pentru a-și alina diverse suferințe, în paralel susținând, prin propria vizibilitate, legalizarea completă a acestui tip de remediu.

Sir Patrick Stewart „Un spray îmi redă confortul mâinilor”

Considerând că efectele benefice ale utilizării canabisului nu sunt cunoscute tocmai din cauză că autoritățile impun restricții legale de tot felul, numeroase celebrități care utilizează canabis pentru a-și alina diverse suferințe vorbesc public despre efectele tratamentului cu această plantă. Unul dintre cei mai redutabili promotori ai legalizării consumului de canabis în scopuri medicale este Sir Patrick Stewart. Legendarul actor care l-a întruchipat pe căpitanul Jean-Luc Picard este un profesionist desăvârșit, cu o imagine impecabilă, care suferă de artrită. Folosește canabis în scop medical. „Mâinile mele nu mai funcționează atât de bine. Grație unei legi din California, care permite prescrierea de canabis, am un spray cu care mă dau pentru a redobândi confortul mâinilor”, afirmă starul din Star Trek. Decis să facă și opiniei publice cunoscută susținerea sa pentru legalizarea canabisului, Stewart a participat la o campanie prin care s-a cerut ca unui copil de 6 ani să i se prescrie canabis medicinal împotriva epilepsiei de care suferă.

Morgan Freeman „Mă dor brațele, și singurul lucru care mi le alină este marijuana”

675 13 2Atunci când Morgan Freeman își declara public suportul pentru consumul de canabis, multă lume l-a condamnat, dar puțini știau că starul folosește de un deceniu planta pentru a-și alina anumite suferințe. Freeman a fost implicat într-un accident rutier în 2008, și de atunci folosește remediul pentru a-și controla suferința constantă. „Mă dor brațele, și singurul lucru care mi le alină este marijuana. Dacă asta este soluția pentru a micșora suferințele unor copii care au crize grave, redându-le astfel viața, pentru mine este un semnal clar că ar trebui legalizat canabis complet”, susține starul. La rândul său, cântăreața Melissa Etheridge, diagnosticată cu cancer la sân, este o susținătoare a prescrierii de marijuana. „Când am folosit planta ca medicament mi-am dat seama cât de greșit este înțeles canabisul și vreau să susțin oamenii care suferă, pentru că a face chimioterapie înseamnă suferință, și canabis ajută în chimioterapie în multe feluri”, susține artista.

Lady Gaga „Am uitat ce este durerea”

675 13 3Una dintre cele mai renumite vedete ale momentului, Lady Gaga, s-a lovit în zona șoldului în timp ce se afla în turneu în 2013 și, în loc să se oprească, a continuat, seară de seară, concert incendiar după concert. „Ajunsesem să folosesc marijuana ca să uit de durere, ceea ce s-a și întâmplat. Așa am făcut față acelui episod”, își amintește vedeta. Iar Michael J. Fox folosește canabis pentru a-și continua proiectele artistice și a-și încânta fanii, deși a fost diagnosticat cu Parkinson în 1991, iar medicii i-au mai garantat zece ani de activitate.

Oliver Stone „Diferența între a rămâne uman și a mă transforma într-o bestie”

675 13 4Celebrul regizor Oliver Stone, care a dat lumii cinematografice capodopere ca „Plutonul”, „Scarface” sau „Wall Street”, mărturisește că după întoarcerea de pe frontul din Vietnam, unde și-a câștigat statutul de erou și decorația „Purple Heart”, marijuana medicinală l-a ajutat să depășească anumite probleme psihice. „A făcut diferența între a rămâne uman și a mă transforma într-o bestie”. Oliver Stone, care este un susținător al legalizării canabisului în scopuri medicale, a adăugat că planta l-a ajutat după ce a fost grav rănit în război.

Whoopi Goldberg „Mă ajută să trăiesc confortabil cu glaucom”

675 13 5În 2014, celebra actriță Whoopi Goldberg, legendă a Hollywoodului, a scris un editorial pentru o publicație, în care afirma că susține prescrierea de canabis medicinal, întrucât: „Mă ajută să trăiesc confortabil cu glaucom”. „Nu exagerez. De fiecare dată când folosesc canabis simt o ușurare de presiune, de stres, de disconfort”, susține vedeta. Pentru grave probleme oculare folosește canabis și faimosul rapper Snoop Dog, care suferă tot de glaucom. De altfel, starul este un binecunoscut susținător al legalizării totale a canabisului.

Actor iubit în toată lumea pentru comedia „Cheech & Chong“, care a câștigat un Premiu Grammy, Tommy Chong folosește canabis de când a fost diagnosticat cu cancer rectal și de prostată, în 2012

Oficializat în România

Deși figurează într-un program al ONU denumit „Convenția drogurilor și narcoticelor”, fiind, ca urmare, obiect al unor restricționări în utilizare, canabisul medicinal nu este interzis complet de organizație, care lasă la latitudinea fiecărui stat opțiunea de a legaliza acest tip de tratament dacă acest lucru „este în interesul sănătății și stării de bine a populației”. State care au legalizat canabisul în scopuri medicale sunt, printre altele: Canada, Chile, Columbia, Croația, Cehia, Germania, Grecia, Italia, România, Polonia sau Israel. În țări ca Spania şi Olanda nu este nevoie de rețetă pentru canabis, dar Franța sau Marea Britanie au reglementări mult mai stricte. În SUA, fiecare stat este liber să adopte ce politică dorește în acest domeniu.