Main menu

header

de Roxana Istudor şi Eduard Popa

O porţie de alcool pe zi scurtează viaţa

Experții Universității Cambridge au pus în evidență faptul că și consumul moderat de alcool crește semnificativ riscul de boli care scurtează viața. Potrivit rezultatelor finale ale studiului derulat pe un număr de 600.000 de persoane din 19 țări, o cantitate mai mare de 100 ml pe zi timp de cinci zile pe săptămână scade speranța de viață cu circa doi ani, iar cei care beau 18 astfel de porții pe săptămână riscă o scurtare a duratei vieții cu cinci ani. Consumul de alcool a fost direct legat de accidentul vascular, infarct, criză cardiacă fatală, anevrisme aortice masive.

Poluarea, în directă legătură cu suicidul

Un studiu desfășurat la Universitatea Montana a relevat faptul că poluarea din marile orașe joacă un rol major în tentativele de suicid înregistrate în rândul copiilor și al adulților tineri. Astfel, potrivit expertei Lilian Calderón-Garcidueñas, care a studiat autopsiile a mii de pacienți, în creierul tinerilor din mediul urban care au recurs la sinucidere s-a descoperit o expunere îndelungată la particule foarte fine ale unui poluant denumit PM2.5. „Măsurile de protecție ar trebui să înceapă foarte devreme, chiar din stadiul prenatal”, explică specialista.

Meditaţia întreţine capacităţile cognitive ale vârstnicilor

Un studiu al Universității California a cercetat efectele unei sesiuni de trei luni de meditație în cazul vârstnicilor, iar rezultatele au fost relevante. Mai precis, s-a demonstrat că meditația regulată susține capacitățile cognitive, îmbunătățește atenția și memoria vârstnicilor, previne demența. În plus, meditația dezvoltă calmul și compasiunea persoanei care o practică. Demn de menționat este faptul că efectele meditației s-au constatat și la șapte ani distanță de la renunțarea la acest obicei.

Mersul rapid ţine la distanţă demenţa

Mobilitatea la vârste înaintate poate ține la distanță afecțiuni degenerative grave, cum este demența, arată rezultatele unui studiu derulat la University College, din Londra. După examinarea datelor a peste 3.900 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani care au participat la experiment, autorii au făcut legătura între felul de a merge al persoanelor înregistrate în anul 2005 și starea lor de sănătate mintală zece ani mai târziu. Astfel, s-a observat că vârstnicii cu mers mai vioi au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta demență și alte afecțiuni cognitive.