Main menu

header

676 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Varicele sunt o afecțiune care a început să depășească pragul de alarmă prin frecvența semnificativă: în prezent, 60% dintre femeile din România, plus un procent mai mic de bărbați, prezintă manifestările acestei boli, care poate dezvolta în timp complicații dintre cele mai severe.

Femeile, cel mai predispuse

Varicele apar cu precădere în rândul femeilor și sunt considerate un fel de condamnare la a purta veșnic ciorapi care să le acopere sau îmbrăcăminte care să le mascheze. Dar varicele sunt mult mai mult de atât. Primele semne ale afecţiunii pot apărea la vârste destul de fragede. Potrivit studiilor de specialitate, femeile sunt de patru ori mai predispuse la a dezvolta boala varicoasă faţă de bărbaţi, dintre persoanele cu vârsta de până la 30 de ani care au varice, aproximativ 80% sunt femei, în vreme ce afecţiunea se regăseşte în proporţie de 20% în rândul bărbaţilor. Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, senzaţia de arsură, de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care anunţă apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Dacă la femei simptomele apar mai mult după perioada maternităţii, abia după 30 de ani, şi se întâmplă rar ca ele să se dezvolte mai timpuriu de atât, la bărbaţi varicele sunt mai frecvente după vârsta de 40 de ani.

Sedentarismul și factorii ereditari, motive principale

Varicele apar atunci când, odată cu creşterea în vârstă, venele îşi pierd din elasticitate, iar capacitatea lor de a se contracta şi de a permite sângelui să circule în sens unidirecţional scade din ce în ce mai mult. În felul acesta, venele se dilată şi se inflamează, formând dilataţii patologice ale venelor care aparţin sistemului venos. „Vinovate” de apariția varicelor sunt considerate motive ca: factorii ereditari, stilul de viaţă haotic, suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare, sedentarismul, greutatea peste limita normală, constipaţia cronică, sarcinile repetate (în acest caz, riscul creşte odată cu numărul de sarcini duse la termen). De exemplu, în perioada sarcinii, pe lângă presiunea exercitată de făt asupra regiunii abdominale şi pelvine şi care îngreunează întoarcerea venoasă, femeile au parte de schim- bări hormonale majore şi, astfel, presiunea de la nivelul venelor poate creşte, ceea ce are potențialul de a declanşa dezvoltarea varicelor.

Mai multe obiceiuri sunt considerate favorizante ale varicelor: purtarea hainelor prea strâmte, a ciorapilor mult prea strânşi pe picior şi a şosetelor care blochează circulaţia, precum și tocurile înalte, care fac mușchii să nu mai poată pompa sânge spre venele membrelor inferioare

Tratamentul, între operaţie şi... prevenţie

În condițiile în care în caz de apariție a varicelor tratamentul recomandat este intervenția chirurgicală, nu toate persoanele afectate optează pentru această variantă, întrucât metoda nu oferă siguranţa că varicele vor dispărea complet şi nu vor reapărea ulterior. Astfel că opțiunea care rămâne este prevenția, cu măsuri ca alimentaţia echilibrată şi sănătoasă, bazată pe cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali, care, împreună cu exerciţiile fizice practicate în mod regulat, ajută la protejarea şi la menţinerea elasticităţii venelor. Pe de altă parte, alimente precum lactatele, zahărul şi alcoolul trebuie evitate, pentru că pot duce la dilatarea vaselor de sânge şi la favorizarea apariţiei varicelor.