Main menu

header

Muzica live menţine sănătatea mentală mai bine decât yoga

Un studiu derulat la Universitatea Goldsmith, din Londra, a pus în evidență faptul că participarea la un concert cu muzică live este mai eficientă pentru sănătatea mentală chiar decât plimbatul unui câine sau sesiunile de yoga. Potrivit specialiștilor, dintre participanții la cercetare s-au detașat, prin nivelul stării de bine, cei care au urmărit un spectacol de muzică live chiar și numai 20 de minute. În cazul lor, buna dispoziție înregistrată a fost dublă față de cei care au practicat yoga. (R.I.)

Spirometrii gratuite în Bucureşti

Sub titulatura „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”, Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfășoară, în perioada 4-13 mai, acţiuni de informare și de educație medicală. În weekendul 12-13 mai, între orele 9:00 şi 17:00, vor avea loc testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii (spirometrii) în Parcul Tineretului din București, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor. „De peste zece ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului, iar efectele sunt încurajatoare: tot mai mulți pacienți sunt dornici să afle mai multe informații despre bolile respiratorii, iar tot mai mulți cer să facă o spirometrie chiar și la un control de rutină”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie. Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, unu din cinci pacienți cu astm sever suferă o criză atât de gravă, încât nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienții încă nu știu că pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc. (M.B.)

Expunerea la soare scade riscul de scleroză multiplă

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, persoanele care trăiesc în locuri însorite sau care se expun la soare, în special la razele UV-B, prezintă un risc mai scăzut de scleroză multiplă la vârste mai înaintate. În timp ce, pe de o parte, aceste raze sunt acuzate de creșterea pericolului apariției cancerului de piele, pe de altă parte, stimulează producția de vitamina D, care ferește de scleroză multiplă. „Cei care sunt mai expuși la aceste raze până la vârsta de 15 ani au un risc diminuat cu peste 50% de a dezvolta scleroză multiplă”, explică Helen Tremlett, de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada. (R.I.)