Main menu

header

679 12 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Atunci când o persoană ajunge să folosească un scaun rulant, aceasta nu mai este o condamnare la imobilitate, așa cum era cândva. Grație unor sisteme diverse de ridicare acasă, în clinici sau la terapie, acești pacienți pot avea o mobilitate sporită, viața lor schimbându-se semnificativ în bine.

Suport pentru întregul corp

679 12 2Sistemele de ridicare dedicate întregului corp al unei persoane cu limitări fizice au fost imaginate ca o pereche de mâini puternice și confortabile care ridică trupul unui copil. Conferă senzația de siguranță și implică anumite piese cu design special care susțin fiecare coapsă a persoanei imobilizate. În clipa când are loc ridicarea, aceste piese se ajustează automat, în funcție de greutatea utilizatorului, iar schimbarea hainelor și folosirea toaletei sunt mult facilitate de designul sistemului, care permite aceste operațiuni atunci când cel care îl folosește este ridicat.

Confort în spații înguste

Există spații unde manevrarea unei persoane imobilizate ar fi o misiune foarte dificilă. De exemplu, într-o baie îngustă este aproape imposibil să fie mișcat lejer un bolnav între toaletă și cadă. Pentru asta s-a inventat un sistem telescopic al aparatelor standard de ridicare. Acesta face posibilă crearea unor arcuri ascuțite în același spațiu strâmt, permițând astfel mutarea fără probleme a persoanei de la un loc la altul. Acest sistem este simplu de instalat, foarte adaptabil și poate fi plasat lipit de perete în perioadele în care nu este utilizat. Materialele moderne din care este realizat îl fac deopotrivă flexibil, ușor, dar și foarte stabil. În plus, poate fi folosit în orice locație, dând o mare libertate de mișcare persoanei cu limitare fizică, întrucât aceasta nu mai este nevoită să se rezume la a sta tot timpul în casă și poate merge cu familia în vizită la rude, de pildă.

Instalații pentru tavan

Atunci când persoana imobilizată vrea să fie în continuare activă și mobilă la maximum și să folosească sistemele de ridicare pentru mai multă independență, se poate recurge la varianta pentru tavan. Realizat din aluminiu, cu roți care se plimbă pe șine și un motor foarte silențios, acest sistem este practic, simplu și asigură mișcarea prin toată încăperea a persoanei aflate în imposibilitatea de a circula pe picioarele proprii. Se poate trece din pat la fereastră, în scaunul rulant, într-un spațiu pentru lectură sau la televizor, apoi din nou în pat. În acest fel, persoana cu limitare fizică poate beneficia de o mobilitate sporită, care nu ar fi posibilă fără aceste sisteme.

Recuperare la piscină

Pentru mulți oameni care folosesc un scaun rulant este foarte importantă terapia de recuperare și, de asemenea, pentru psihicul lor este reconfortant să poată desfășura anumite activități care să le aducă bucurie și senzația de libertate. Se știe că apa are capacitatea de a face minuni pentru acești pacienți, așa că sistemele de ridicare au venit cu o variantă care permite ca utilizatorul să fie ridicat din scaunul rulant și pus direct în piscină, fără efort și cu tot suportul necesar. Pe lângă siguranța deplină, acest sistem este și compact, și ușor; poate fi strâns și transportat oriunde, este în deplină siguranță în apropierea apei, grație unor materiale speciale din care este realizat, este operat cu ajutorul bateriilor și foarte simplu de folosit.

De mare utilitate în clinici

679 12 3Sistemele de ridicare, în special cele pentru tavan, sunt utilizate în multe clinici unde se urmărește recuperarea persoanelor nevoite să folosească scaunul rulant sau care sunt complet imobilizate. Aceste sisteme schimbă complet datele când vine vorba despre îngrijirea în detaliu a acestor persoane, care devin mult mai ușor de mișcat, ca și în cazul manevrelor pentru transportarea acestor bolnavi la analize sau în locurile unde fac terapie. Sistemele nu sunt costisitoare, sunt simplu de mișcat dintr-un salon în altul și pot susține o greutate de până la 270 de kilograme.

Din pat, în living

679 12 4Un foarte mare grad de independență pentru o persoană cu posibilități limitate de a se mișca este formula de ridicare combinată între sistemul de tavan și cea de suport pentru corp. Așa a rezultat un ansamblu care poate lua persoana direct din pat și apoi o poate transporta în alte încăperi, oferind astfel o îmbunătățire majoră pentru acești bolnavi, care în acest fel nu mai sunt nevoiți să se rezume la o singură cameră. Această mobilitate implică și o comunicare mai frecventă cu cei apropiați, pacientul nemaisimțindu-se izolat, ceea ce îi poate grăbi vindecarea sau îi poate îmbunătăți mult viața.

Sistemele de ridicare pentru toată casa se instalează în locuințe, cu unele modificări ale cadrelor ușilor, numai de profesioniști și de la firme care să garanteze siguranța în utilizare

Mobilitate pentru hipoterapie

679 12 5Sistemele de ridicare sunt folosite cu succes și în terapii care au demonstrat că sunt de mare folos persoanelor cu limitări fizice. De pildă, în SUA, acest sistem este utilizat pentru a-i ridica și a-i pune pe spinarea cailor pe acești bolnavi, într-un proiect de hipoterapie care a avut un real succes. Pacienți de toate vârstele, inclusiv copii, beneficiază din plin de interacțiunea cu aceste minunate animale, care ar fi mult mai dificilă fără sistemele de ridicare, întrucât ar implica efort fizic din partea personalului, stres asupra cailor și teamă din partea celor care ar trebui mutați în șa. Dar acum, grație „mecanizării” pe care au adus-o sistemele de ridicare, tot mai multe persoane cu limitări fizice pot beneficia de corectarea posturii și a echilibrului, precum și de toate celelalte beneficii ale acestui tip de terapie.