Main menu

header

680 14 1de Cătălin Tăgârță şi Florica Pintea

Chiar dacă în prima fază nu afectează decât în mică măsură organismul, lipsa de vitamine poate anunța, în cazuri extreme, dezvoltarea unei afecțiuni cardiace, iar primul pas în acest sens este instalarea anemiei. În aceste condiții, medicii specialiști atenționează că numărul românilor care se confruntă cu anemia este în continuă creștere: în timp ce în 2012 aproximativ 147.000 de români prezentau semne ale bolii, în 2014, numărul acestora ajunsese la 173.138, conform unei anchete a Institutului Național de Statistică. Așadar, dacă anemia ar fi tratată la timp, s-ar putea preveni și multe boli cardiace.

Corelată cu apariția unor boli ale sângelui

Anemia apare ca urmare a deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roșii. Hemoglobina transportă oxigenul în organism, iar când aceasta scade (hipoxie - lipsă de oxigen), ţesuturile nu mai reușesc să funcţioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelată cu apariția unor boli ale sângelui. Există multe afecțiuni care facilitează scăderea nivelului de vitamine din corp. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt următoarele: nutriția deficitară în vitamine și minerale; sângerările externe (hemoragii) cauzate fie de menstră, fie de răni sau de ulcer; bolile cronice; bolile renale (rinichii au un rol esențial în procesul măduvei spinării de creare a hematiilor); sarcina (acumularea de apă și de lichide din timpul sarcinii diluează cantitatea de globule roșii din sânge).

Răcirea extremităților, efectul deficienței de vitamine

Efectele deficienței de vitamine diferă în funcție de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slăbiciune, paloarea tegumentelor şi a mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii. Dacă în formele ușoare acestea pot trece neobservate, în cazurile extreme facilitează instalarea anemiei, primul pas către dezvoltarea disfuncționalităților cardiace. Acest lucru este posibil din cauză că organismul nu are acces la cantitatea optimă de vitamine pentru o perioadă mai lungă, motiv pentru care va trece printr-un episod de anemie. Asta înseamnă că nici sistemul lui circulator nu va primi oxigenul de care ar avea nevoie pentru a funcționa normal, lucru ce va face ca inima să depună și mai mult efort (astfel încât să compenseze lipsa sângelui oxigenat corespunzător).

Risc de atac de cord cu 41% mai mare decât în mod normal

Conform unui raport emis de Organizația Mondială a Sănătății, până la 48% dintre persoanele care suferă de insuficiență cardiacă prezintă și un grad mare de devitaminizare, iar 43% dintre cele care au fost spitalizate în cazul unui atac de cord au prezentat semne ale deficienței de vitamine. La persoanele care nu primesc necesarul de vitamine există un risc cu 41% mai mare să facă un atac de cord sau să necesite intervenții speciale pentru tratarea bolilor inimii, comparativ cu cele care nu se confruntă cu această problemă. Combinația dintre deficiența de vitamine și insuficiența cardiacă poate crește riscul de deces sau de spitalizare cu 30%-60%. „În ziua de azi e tot mai greu să avem grijă de alimentația noastră, de corpul nostru și chiar și de mintea noastră. Stresul zilnic, împreună cu mesele haotice și nesănătoase, duce, de cel mai multe ori, la anemie. Metodele prin care aceste probleme ar putea fi evitate sunt nu doar numeroase, ci și accesibile. În primul rând, este esențial ca dieta să fie schimbată. Mă refer aici nu doar la înlocuirea preparatelor de tip fast-food cu cele gătite natural, acasă, ci și la introducerea în alimentația zilnică a fructelor bogate în fier, precum și a curelor periodice cu vitamine și minerale. Acestea din urmă pot face diferența dintre un organism care poate înfrunta bolile cu eficiență și cel care cedează la primele atacuri externe”, atenționează doctor Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N.C. Păulescu”.

Pentru a vă asigura că nu aveți lipsă de vitamine sau de minerale, este indicat să faceți periodic analizele uzuale, recomandate de medicul de familie

Mişcarea, parte a modului de a trăi sănătos

Deși dezvoltările din domeniul medicinei au făcut posibilă tratarea acestor probleme cu mult mai multă ușurință, este încă esențial ca oamenii să aibă grijă ca dieta lor zilnică să fie bogată în alimente nutritive și, de asemenea, să fie dublată de cure periodice de vitaminizare. Chiar dacă nu pare periculoasă la prima vedere, dacă nu este luată în serios și tratată la timp, anemia poate deveni, treptat, un coșmar. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în România, cu un nivel procentual al mortalității mult mai ridicat decât media europeană. Fundația Română a Inimii, alături de Societatea Română de Cardiologie, continuă eforturile de educație publică pentru prevenția bolilor cardiovasculare în România. Fumatul, alimentația excesivă, bogată în grăsimi și în zahăr, stresul și sedentarismul ar trebui evitate, pe cât posibil, pentru a reduce riscul cardiovascular al fiecărui individ. Cu doar câteva schimbări în stilul de viață, puteți contribui în mod decisiv la menținerea sănătății. Una dintre cauzele actuale ale afecțiunilor cardiovasculare este incidența din ce în ce mai ridicată a sedentarismului, care începe să se manifeste tot mai acut în rândul persoanelor adulte, dar, ce este mai grav, și în rândul tinerilor.