Main menu

header

Obezitatea va afecta un sfert din omenire în 2045

Epidemia de obezitate dă la iveală cifre mai grave decât oricând. Astfel, dacă trendul actual se menține, în anul 2045 aproape 25% din populația lumii va suferi de această afecțiune, atrag atenția specialiștii din Danemarca. „Pe lângă provocările de ordin medical pe care vor trebui să le surmonteze acești oameni - infarcturi, blocaje renale sau atacuri vasculare cerebrale -, presiunile asupra sistemelor de sănătate vor fi enorme”, arată experții danezi. În plus, cei care suferă de obezitate și de diabet de tip II au în general o speranță de viață de doar 55 de ani. (C.P.)

Colonul iritabil sporeşte pericolul de Parkinson

Specialiștii de la Școala de Medicină Icahn, de la Muntele Sinai, au pus în evidență legătura dintre colonul iritabil și Parkinson, care au ca punct comun o anume proteină ce se dezvoltă în creierul, respectiv intestinele persoanelor care suferă de aceste afecțiuni. Mai exact, potrivit cercetătorilor, persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil prezintă un risc cu 30% mai mare de a dezvolta boala Parkinson. Anterior, aceiași experți au descoperit că persoanele cu colon iritabil și cele cu Parkinson prezintă mutații în anumite părți ale genomului. (C.P.)

Investigaţii endocrinologice gratuite

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene s-a lansat o campanie națională de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene. Medicii endocrinologi români atenționează că bolile tiroidiene sunt, încă, sub- diagnosticate în România. De aceea, le recomandă, pe de o parte, pacientelor să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine și, pe de altă parte, medicilor de familie să le trimită să-și facă investigațiile endocrinologice gratuite. „Investigațiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, însă numărul mic de femei care beneficiază de acestea este încă sub așteptări. Administrația Prezidențială speră ca, până la sfârșitul anului pacientele care suferă de hipotiroidie să fie sub tratament de specialitate.”, a declarat dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog, consilier de stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. (M.B.)

Grăsimea din talie indică lipsa vitaminei D

Persoanele supraponderale care au multă grăsime în jurul taliei au un deficit de vitamina D care riscă să antreneze multe alte afecțiuni grave, arată o cercetare a Universității VU, din Amsterdam. Potrivit unor studii anterioare, aportul de vitamina D poate preveni diabetul de tip I, artrita sau astmul. „Legătura puternică dintre creșterea grăsimii abdominale și scăderea nivelului de vitamina D sugerează că oamenii cu talie foarte largă trebuie să-și facă o analiză pentru a depista un eventual deficit”, arată expertul Rachida Rafiq. (C.P.)