Main menu

header

685 13 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Pentru cei care suferă de intoleranță la gluten, așa-numita boală celiacă, a se hrăni în fiecare zi este o provocare. Dar există speranțe - un vaccin care promite să rezolve această problemă a intrat în testele finale.

Utilizat pe scară largă peste doi ani

La Perth, în Australia, se află în ultimele teste vaccinul revoluționar menit să rezolve problemele persoanelor care manifestă intoleranță la gluten. Experimentele sunt suficient de avansate încât să se poată estima că vaccinul va fi disponibil pe scară largă peste doi ani, notează „Daily Mail”. „Va fi o simplă injecție, similară celor cu insulină care se practică în prezent. Perspectiva de a-i elibera pe oameni de dieta prea strictă și de a le da prilejul să ducă o viață normală este entuziasmantă”, explică expertul Michael Winlo, de la Linear Clinical Research, care adaugă faptul că, deși nu va fi necesar să fie făcută în fiecare zi, injecția respectivă va trebui totuși repetată la anumite intervale.

De folos și celor care suferă de artrită

Potrivit specialiștilor, noul vaccin este o combinație de proteine care funcționează prin țintirea celulelor ce reacționează disproporționat atunci când intră în contact cu glutenul. „Formula potolește aceste celule. În timp, considerăm că vaccinul chiar le va putea reduce la tăcere, permițând suferinzilor de intoleranță la gluten să uite de această problemă de sănătate”, adaugă Winlo. Echipa care derulează testele atrage atenția asupra faptului că participanții la experiment nu vor înregistra efecte secundare după vaccin. De altfel, acesta este și argumentul prin care sunt atrași tot mai mulți voluntari pentru a fi testați. De asemenea, potrivit specialiștilor care au dezvoltat formula, aceasta va putea fi de folos și celor care suferă de artrită reumatoidă și de diabet.

Afecţiune fără tratament

Persoanele care suferă de boala celiacă experimentează manifestări dintre cele mai neplăcute ale sistemului imunitar de fiecare dată când introduc în alimentație chiar și cea mai neînsemnată cantitate de gluten. Intestinele se inflamează, și aceste persoane rămân cu sensibilitate toată viața, afecțiunea neavând până în prezent un tratament. Predispoziția la a dezvolta această boală este de natură genetică, intoleranța la gluten afectând persoane de toate vârstele, femei și bărbați.