Main menu

header

686 13 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Milioane de femei suferă de probleme ale vezicii urinare. Dar astăzi, grație unei descoperiri recente, acestea au o nouă şansă: un scaun electric.

Stimulare a tensionării şi relaxării muşchilor

Ascuns în speteaza acestui dispozitiv revoluţionar care arată ca un fotoliu spaţial se află un transmiţător care emite unde electromagnetice către zona de la baza pelvisului. După cum se cunoaște, slăbiciunea muşchilor, care formează un „hamac” sub vezică, este cea care cauzează incontinenţa. Efectul tratamentului pe care îl livrează scaunul este o stimulare a tensionării şi relaxării muşchilor. Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate al Marii Britanii (NHS), se recomandă zece contracţii rapide şi tot atâtea contracţii scurte ale zonei de bază a pelvisului pentru a combate incontinenţa. Pacienţii care folosesc noul dispozitiv, numit Emsella, experimentează circa 11.200 de contracţii într-o sesiune de 28 de minute - 20 de minute de şocuri electrice şi alte opt minute pentru a poziţiona clientul şi a-l face să-şi simtă baza pelvisului. Tratamentul vizează, de asemenea, întreaga bază a pelvisului, în loc de cei 40% mușchi activaţi prin tensionarea conştientă.

Se recomandă două sesiuni de câte 28 de minute pe săptămână

686 13 2Studiile efectuate de producător - compania cehă BTL - au descoperit că două treimi dintre pacienţi au redus sau au eliminat total nevoia de tampoane pentru incontinenţă după şase şedinţe a câte 28 de minute fiecare. Una din patru femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 59 de ani din Marea Britanie suferă de problema incontinenţei urinare, deseori după naştere - printre ele numărându-se şi actriţa Kate Winslet, care a mărturisit că a avut astfel de accidente în timp ce strănuta sau sărea de pe trambulină. Clinica pentru femei „Intimate You”, din Liverpool, este primul centru din Marea Britanie care oferă tratamente de acest tip. Pacientelor le sunt recomandate două sesiuni de câte 28 de minute pe săptămână, timp de trei săptămâni, la un cost total de 1.200 de lire sterline. În timpul procedurii, acestea stau în aparat îmbrăcate, undele electromagnetice fiind generate de o bobină din interiorul scaunului. Este stimulată mişcarea nervilor în bazinul pelvian, făcând ca musculatura să se contracte şi să se relaxeze de câteva sute de ori pe minut.

„Femeile cu incontinenţă se simt adeseori obligate să trăiască având această problemă. Dar acum noi avem o soluţie prin care le-o putem trata“ (doctor Tracy Sims, clinica „Intimate You“, Liverpool)

„Ca şi cum nişte pietricele mi-ar trece pe sub şezut“

Una dintre primele beneficiare ale tratamentului cu acest scaun electric revoluționar este Samantha Sampson, în vârstă de 39 de ani, mamă a unui copil, care a început să sufere de incontinenţă după naşterea fetiţei sale, notează „Daily Mail”. În ciuda tratamentelor obişnuite, femeia nu a putut scăpa de problemă. Acum, după şase sesiuni pe Emsella, Samantha declară: „Mi-am recăpătat viaţa. Obişnuiam să am nevoie de tampoane după mine tot timpul. Acum le folosesc numai când alerg. Când stau pe scaun, mă simt ca şi cum nişte pietricele mi-ar trece pe sub șezut. Este plăcut, iar senzația nu este exagerată”, explică pacienta.