Main menu

header

690 15 1de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Cea mai recentă metodă de a scăpa de neplăcerea capilarelor sparte, dar şi a aluniţelor sau punctelor de grăsime este Therma Vein, un tratament nou apărut în România şi disponibil exclusiv în clinicile acreditate. Despre procedură, pregătire şi eficienţa acestei proceduri, ne-a vorbit Florentina Ursu (medalion), specialist la clinica Abeauty Center.

„Se face sigilarea vaselor de sânge”

- În ce constă tratamentul Therma Vein?

- Tratamentul are la bază tehnologia VeinWave, mai exact termocoagularea prin intermediul unei unde de radiofrecvenţă înaltă, cu putere de 4 mHz. Acest curent este livrat prin intermediul unui vârf de ac ultra fin, restul fiind izolat cu un mâner, lucru ce permite tratarea exactă a zonei, fără a afecta întregul ţesut. Tratamentul constă în sigilarea vaselor de sânge (avem acţiune doar asupra pereţilor vaselor, nu şi asupra sângelui). Acesta este reintrodus în sistemul circulator, iar vena sigilată va fi absorbită natural de corp.

- Ce anume corectează tratamentul Therma Vein?

- Cu acest aparat putem îmbunătăţi aspectul pielii prin eliminarea imperfecţiunilor cutanate reprezentate de telangiectazii, angioame, papiloame. Telangiectaziile sunt vase sangvine mici, dilatate permanent, capilarele sparte. Acestea formează linii fine roşii şi violet, de câţiva milimetri până la câţiva centimetri, sub formă de reţele sau uneori mici stele. Pot fi localizate la nivelul feţei, decolteului sau al picioarelor. Cherry angioame reprezintă acele protuberanţe cutanate ce seamănă cu aluniţele. Ele sunt constituite din vase sangvine şi au o culoare roşie vişinie. De asemenea, putem elimina şi papiloamele, acele tumori cutanate benigne, pediculate, de culoarea pielii sau uşor hiperpigmentate. Se dezvoltă cel mai frecvent în zona de pliu: gât, axilă, inghinal, submamar sau pleoape. Un alt aspect inestetic pe care îl putem elimina cu ajutorul acestui aparat este milia. Sunt chisturi formate din sebum şi cheratină, ce apar sub piele. Se localizează la nivelul feţei, în special pe pomeţi şi în jurul ochilor.

„O şedinţă durează 30 de minute”

690 15 2- De când este pe piaţa românească această tehnologie?

- Acest dispozitiv de ultimă generaţie a fost livrat ca şi serviciu pe piaţa românească în decembrie 2017.

- Cât durează o şedinţă?

- O şedinţă se realizează în maximum 30 de minute. În acest interval este alocat şi timp pentru pregătirea pacientului. Timpul efectiv de lucru poate dura de la un minut, dacă ceea ce tratăm este un papilom, o milia sau un vas foarte mic, până la maximum 15 minute.

- În cazul vaselor de sânge sparte, ce suprafaţă de piele se poate curăţa într-o şedinţă?

- Suprafaţa de piele tratată poate fi diferită în funcţie de densitatea capilarelor sparte. Este importatnt să ne încadrăm în limita a 500 de impulsuri. Astfel, cu aceste impulsuri putem trata o zonă mare, spre exemplu o coapsă, dacă pe aceasta sunt prezente capilare răsfirate, sau o zonă mică, cât o palmă, dacă pe aceasta sunt foarte multe capilare.

„Interzis celor cu stimulator cardiac”

- Există contraindicaţii ale utilizării acestei proceduri?

- Da, sunt câteva situaţii în care nu se face tratament. Când sunt prezente infecţii şi afecţiuni ale pielii (psoriazis, eczeme, iritaţii, răni), cancer de piele actual, în trecut sau orice altă condiţie sau tip de cancer, stimulator cardiac sau defibrilator intern, sarcină, alăptare, boli ale sistemului imunitar sau medicamente imunosupresoare, istoric de coagulopatii sângerânde sau utilizarea anticoagulantelor.

- În ce constă pregătirea dinainte?

- Pregătirea constă în diagnosticarea zonei, pregătirea psihică a pacientului şi curăţarea zonei; este foarte important să facem curăţarea cu produse ce nu conţin alcool.

Efecte imediate

- În cât timp se văd efectele?

- Efectele se văd imediat după încheierea tratamentului. În zilele următoare, vasele vor deveni din nou vizibile, urmând ca în decursul a şase săptămâni acestea să dispară complet. Aceste şase săptămâni reprezintă perioada în care organismul va absorbi complet acel vas.

- La cât timp se poate face o nouă şedinţă?

- Şedinţele se realizează la interval de şase săptămâni, după vindecarea completă, indiferent de zona tratată anterior sau cea care urmează a fi tratată.

„O perioadă e necesară protecţia zonei tratate, evitarea expunerii la razele soarelui”

- Este necesară o atenţie specială după tratament, o îngrijire specială?

- Spălarea sau demachierea cu grijă a zonei, evitarea exfolierii sau epilării zonei tratate, evitarea exerciţiilor fizice intense, a băilor fierbinţi, a saunei sau orice sursă ce poate cauza transpiraţie sau dilatarea vaselor capilare, se vor evita alcoolul şi mâncarea picantă (stimulează circulaţia) şi expunerea directă la soare în primele 48 de ore.

- În afara vaselor sparte, pentru alte afecţiuni ale pielii: aluniţe etc., există interdicţii după tratament?

- Indiferent de ceea ce am tratat, expunerea la soare se face după 48 de ore, cu factor de protecţie 50+. În cazul papiloamelor, angioamelor şi punctelor milia, îndepărtarea lor nu trebuie forţată.

„În comparaţie cu laserul, Therma Vein este un tratament mai ieftin şi nedureros“

„Nu prezintă riscuri“

- Există riscuri?

- Acest tratament nu prezintă riscuri. Ca şi efecte în urma tratamentului, avem prezente inflamaţia uşoară a zonei şi eritemul (dar acestea trec în câteva ore) şi prezenţa unor cojiţe maronii, ca nişte mici zgârieturi. Dacă zona este îngrijită după indicaţiile terapeutului, acele cojiţe vor dispărea în maximum două săptămâni.