Main menu

header

690 14 4de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

S-ar putea crede că starurile sunt imune la orice problemă, dar această idee este departe de adevăr. Ca orice alți oameni, și celebritățile pot avea anumite afecțiuni, iar autismul face parte din categoria celor care pot lovi pe oricine. La fel de adevărat este că boala poate fi depășită. Iată și unele exemple faimoase.

Daryl Hannah

Vedeta s-a făcut cunoscută mai ales în anii ’80, având roluri importante în filme precum „Kill Bill” sau „Splash”. Daryl a avut o carieră strălucită atât la Hollywood, cât şi în media. Până recent, artista nu a făcut public diagnosticul său de autism. În ciuda carierei sale și a faptului că a fost mereu urmărită de paparazzi peste tot, doar membrii apropiați ai familiei au știut de boala actriței. Dacă pe de o parte în ultimul deceniu Daryl Hannah a făcut un pas în spate din lumina reflectoarelor, pe de altă parte, rămâne una dintre cele mai cunoscute vedete diagnosticate cu autism, reușind să demonstreze că afecțiunea poate fi gestionată cu succes.

Temple Grandin

690 14 1Cel mai influent „purtător de cuvânt al autismului” este considerată Temple Grandin, celebră expertă în animale și renumit profesor în Colorado. S-a remarcat ca o voce globală pentru conştientizarea afecțiunii, fiind singura persoană care și-a împărtășit detaliat și public experienţele proprii cu boala. Deşi Grandin nu a fost diag- nosticată cu autism în copilărie, simptomele s-au declanșat în cazul său după vârsta de 40 de ani. Grandin este o apărătoare a „marelui bine” şi a fost denumită „erou” în topul „Times” al celor mai influente 100 de persoane.

Dan Aykroyd

Actorul și scriitorul Dan Aykroyd, celebru pentru „Vânătorii de fantome”, aproape că nu mai are nevoie de prezentare. În cazul său, boala a fost calea spre faimă. Starul a fost exmatriculat de două ori din şcoala generală, din cauza faptului că era neastâmpărat, psihiatrii diagnosticându-l ulterior cu o formă uşoară de autism. Totodată, Dan suferea şi de Sindromul obsesiv-compulsiv, care, combinat cu manifestările autismului, a ajuns să-i determine ob- sesia pentru poliţişti şi stafii, ceea ce l-a inspirat să scrie „Vânătorii de fantome”.

Dan Harmon

Producător al unor foarte populare seriale de televiziune („Community”, „Adult Swim”, „Monster House” sau „Anomalisa”), Dan Harmon nu a știut mult timp că suferă de autism. Până când, adâncind un personaj, și-a dat seama că avea simptome similare. După un timp de reflecție a decis să meargă la specialiști, iar diagnosticul a devenit oficial. Totuși, Harmon nu și-a schimbat stilul de viață, demonstrând că o persoană cu această boală poate funcționa foarte bine chiar și într-o profesie cu mare vizibilitate.

Courtney Love

690 14 2Cunoscută artistă care a vândut mai multe albume şi a avut melodii premiate cu Discul de Platină de-a lungul carierei sale, mediatizata Courtney Love suferă de o formă de autism. Deşi astăzi are peste 50 de ani, ea continuă să fie un artist complex și activ. Potrivit unei biografii, abilităţile sociale ale lui Courtney sunt sub media celor normale, ceea ce face cu atât mai remarcabile rezistența sa și frumoasa carieră pe care și-a edificat-o.

Alexis Wineman

Miss Montana 2012, care a câștigat și concursul „America’s Choice” în 2013, a fost prima concurentă la Miss America suferind de autism. Potrivit CNN, Wineman a fost diagnosticată cu tulburare de dezvoltare pervazivă, care face parte din spectrul afecțiunii. A intra într-o competiţie intens mediatizată și plină de provocări cu o astfel de boală a reprezentat pentru opinia publică o admirabilă dovadă de curaj. Wineman este considerată și astăzi tânăra frumoasă care a învins autismul, demonstrând că oamenii care suferă de această tulburare pot să facă parte cu fruntea sus din societate.

Matt Savage

690 14 3Născut în 1992, tânărul Matthew (Matt) Savage este deja un savant al muzicii suferind de tulburare de dezvoltare din spectrul autismului încă din copilăria timpurie. Deși manifestările bolii există (Matt nu suportă muzica tare și este foarte retras), a învățat notele muzicale la vârsta de 6 ani fără să fi cântat vreodată la pian. În timp, a devenit un compozitor experimentat... fără niciun fel de studii. Turneul pe care l-a întreprins în toată lumea demonstrează că persoanele cu autism pot avea cariere excepționale.

Susan Boyle

În 2009, scoţianca Susan Boyle a participat la audiţiile pentru „Britain’s Got Talent” şi a emoţionat o lume întreagă cu vocea sa, devenind o senzaţie. A vândut apoi 14 milioane de albume pe tot globul. Recent, Boyle a anunţat că este diagnosticată cu autism. „Boala nu mă defineşte. Este o condiţie pe care trebuie să o suport şi cu care să lucrez”, susține vedeta.

Stanley Kubrick

Cine ar fi crezut că renumitul regizor Stanley Kubrick avea un diagnostic de autism? Și totuși, chiar dacă fizic regizorul nu mai este printre noi, urmărindu-i creațiile devenite clasice - „Spartacus”, „Odiseea spațială”, „Lolita”, „Portocala mecanică”, „Cărările gloriei”, „Cu ochii larg închiși” etc. - diagnosticul de autism pe care l-a primit de la doctorul Michael Fitzgerald poate părea uimitor din perspectiva a ceea ce a realizat o persoană suferind de această afecțiune.

Printre personalitățile mondiale care au suferit de autism, deși nediagnosticat ca atare, se numără, potrivit specialiștilor, Wolfgang Amadeus Mozart și Charles Darwin

Albert Einstein

Unul dintre cei mai mari savanți ai lumii, după mulți chiar cel mai mare, celebrul Albert Einstein, autor al unor faimoase teorii ale energiei, relativităţii şi gravitaţiei, a fost diagnosticat retrospectiv cu o formă de autism de savanții de la Oxford şi Cambridge. Aceștia au luat în calcul dificultățile sale de adaptare din copilărie, precum și problemele cu integrarea socială pe care le-a avut mai târziu.