Main menu

header

693 15 1de Luana Mare şi Eduard Popa

Pentru cei suferinzi de hipertensiune vremea caniculară este foarte periculoasă, chiar şi atunci când se află sub medicaţie. Este perioada din an în care mulţi pacienţi cu asemenea suferinţe ajung la spital cu oscilaţii de tensiune, chiar dacă au respectat cu stricteţe tratamentele prescrise de medicul cardiolog. Radu Ţincu (medalion), medic primar la secţia de Terapie Intensivă-Toxicologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, spune că medicaţia antihipertensivă necesită, mai ales în această perioadă, o strictă supraveghere.

„Consumul de lichide poate ajuta mult schema terapeutică”

- Cum poate fi medicaţia antihipertesivă un pericol pentru pacienţi în această perioadă?

- Este necesar a fi foarte atent supravegheată administrarea de medicaţie hipertensivă. Să presupunem că avem un pacient hipertensiv. Este clar că nu poate merge la doctor în fiecare zi când administrează pastilele. Medicamentele sale sunt prescrise pe o perioadă lungă, probabil pentru parcursul întregii vieţi. Însă, trebuie ca pacientul să fie responsabil, să-şi măsoare tensiunea arterială pentru că este foarte posibil să existe fluctuaţii, care sunt date de aportul de lichide, de consumul de sare, de temperatura exterioară, de multe altele. Un astfel de pacient care se trezeşte dimineaţa cu o tensiune de 100 milimetri coloană de mercur (tensiunea sistolică), dacă-şi va administra un antihipertensiv pe care îl are în schemă, probabil că la ora 11:00 va avea o tensiune de 7, ceea ce se traduce printr-o lipotimie. Mai ales dacă persoana respectivă nu consumă lichide în perioada dimineţii, mai ales dacă este o dimineaţă foarte călduroasă care produce vasodilataţie periferică, această combinaţie poate fi dăunătoare.

- Cafeaua poate salva această tensiune mică?

- Foarte mare atenţie şi la cafea! Aceasta reprezintă pentru marea masă a populaţiei o substanţă care creşte tensiunea arterială. Este fals! Cafeaua creşte tensiunea arterială în primele zeci de minute de la administrare pentru că are această cofeină care accelerează un pic sistemul cardiovascular, dar, după această perioadă, va apărea efectul diuretic, cel care va scădea tensiunea arterială. Deci, o persoană care va bea cafea va avea, probabil, o creştere uşoară, nesemnificativă a tensiunii arteriale în primele 40, 50 de minute de la ingerare, după care, în următoarele două ore va avea o hipotensiune, pentru că se va instala efectul diuretic.

„Organismul se poate deshidrata şi vor afecta sistemul cardiovascular”

693 15 2- Şi dacă în acest moment va mai consuma o cafea?

- Dacă va fi tentat să mai bea o cafea, va intra într-un cerc vicios; se va accelera cordul şi vor fi efecte directe asupra acestuia prin tahicardie. Va mai exista şi efectul de deshidratare a organismului care va însoţi tahicardia. Se poate ajunge la deshidratare bând atâta cafea, pentru că eliminarea de apă va avea loc după ce se va instala efectul diuretic.

- Ce ar trebui să facă pacienţii care au asemenea afecţiuni şi medicaţie prescrisă pentru suferinţa lor?

- Totdeauna când vom administra medicaţie antihipertensivă este bine să avem un tensiometru şi să monitorizăm tensiunea zilnic. Este uşor să avem în acest moment acasă un tensiometru electronic şi care să fie de ajutor pentru a echilibra schema terapeutică şi medicaţia. Şi asta nu numai în perioada aceasta, caniculară, ci mereu, pentru că pot fi numeroase alte cauze care duc la fluctuaţii de tensiune. De asemenea, este foarte important ca pacienţii hipertensivi să nu scadă dozele de medicamente fără a consulta medicul. Adaptarea medicaţiei trebuie făcută numai de medic. Altfel, pacientul îşi pune singur viaţa în pericol.

„Consumaţi alimente cu valoare proteică mică“

- Există câteva măsuri generale pentru a ne proteja sănătatea în perioada caniculară?

- Măsurile generale de protecţie pe timp de caniculă, şi care vizează nu numai persoanele hipertensive, ci pe oricine, sunt următoarele: evitarea deplasărilor şi expunerilor la soare în intervalul orar 11:00-18:00; folosirea cremelor de protecţie solară; a se purta îmbrăcăminte uşoară, în culori deschise şi capul acoperit cu pălărie sau cu şapcă de vară; hidratare corespunzătoare; consumul de alimente cu valoare calorică mică, de preferat legume şi fructe; este indicat a se evita consumul de alcool, de sare în exces, grăsimi; a se evita băuturile carbogazoase, dar şi pe cele ce conţin cofeină sau zahăr în exces; a se verifica des tensiunea.