Main menu

header

Pasiunile la maturitate alungă demenţa la senectute

A avea hobby-uri la vârsta adultă este o foarte bună metodă de a ține la distanță demența, arată rezultatele unui studiu desfășurat la Universitatea Cambridge. Printre activitățile creditate cu cele mai bune rezultate se numără lectura, practicarea sportului sau socializarea. Potrivit cercetătorilor, aceste pasiuni constituie în timp o așa-numită „rezervă cognitivă”, care va compensa mai târziu efectele micșorării creierului, proces care are loc odată cu înaintarea în vârstă. „Ce faceți între 35 și 65 de ani are efect asupra riscului de demență după această vârstă”, explică expertul Dennis Chan. (C.P.)

Prea multă cafea micşorează creierul

În ciuda nenumăratelor sale beneficii, chiar și populara cafea trebuie consumată cu măsură, avertizează specialiștii de la Universitatea din Seul. Mai precis, excesul duce, pe termen lung, la micșorarea accelerată a acelei părți a creierului responsabilă cu controlul odihnei și al relaxării eficiente. Generând implicit dificultăți de somn la vârste mai înaintate, cafeaua se dovedește un inamic „cu bătaie lungă” dacă uitați șirul ceștilor cu minunata licoare pe care le consumați zilnic în anii de activitate. (C.P.)

Salvaţi o viaţă, donând sânge!

În perioada 31 august - 2 septembrie, se desfășoară a șaptea ediție a campaniei „Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”. Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptate la intrarea principală din Sun Plaza - Esplanada Sud, între orele 9:00 și 13:00. În cadrul campaniei, recoltarea de sânge se va face de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sangvină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință. La fiecare donare se recoltează 450 ml sânge, din care se obțin produse sangvine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieți omenești. (M.B.)

Copiii cu alergii, feriţi de complicaţiile apendicitei

Există și o parte care poate fi considerată pozitivă în prezența alergiilor la cei mici: aceștia sunt mai feriți de complicațiile care pot surveni în apendicită, arată o cercetare derulată în cadrul Spitalului Universitar din Skåne, Suedia. „Am descoperit că micuții cu cele mai comune forme de alergie - la polen sau la păr de animale - prezintă un risc de trei ori mai mic de a dezvolta complicații ale apendicitei”, punctează cercetătorul Martin Salö. Apendicita este cea mai frecventă intervenție chirurgicală abdominală la nivel mondial. (C.P.)