Main menu

header

696 14 2de Valeria Roman şi Adrian Barna

Operațiile pe cord deschis, atât de complicate și cu riscuri mari pentru pacienți, încep să fie înlocuite cu unele minim invazive. Medicii cardiologi au reușit o adevărată performanță pentru o femeie de 77 de ani care suferea de stenoză aortică, o afecțiune degenerativă severă a inimii. Deși în mod normal tratamentul recomandat este operația clasică, echipa de specialiști de la o clinică privată din București a făcut o intervenție minim invazivă, prin implantarea transcateter a unei proteze de aortă, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii). Această procedură se numește în termeni medicali TAVI (n.r. - Transcatheter aortic valve implantation) Transapical.

Valva aortică se calcifică din cauza depunerilor de calciu și de colesterol

Nu e ușor să trăiești cu stenoză aortică, o afecțiune degenerativă severă a inimii, iar acest diagnostic în asociere cu „aorta de porțelan” le pune serios viața în pericol pacienților. Cei care suferă de această afecțiune prezintă insuficiență cardiacă severă, dureri toracice, greutate la respirație cu oboseală progresivă și amețeli. Stenoza aortică este o afecțiune degenerativă severă și lent progresivă a valvei care separă ventriculul stâng al inimii de aortă. Pe măsură ce îmbătrânim, această supapă, valva aortică, se calcifică din cauza depunerilor de calciu și de colesterol, pierzându-și mobilitatea și împiedicând astfel circulația eficientă a sângelui în corp. Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncții cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal.

Procedura are o rată de succes de 95%

696 14 3Ca să elimine orice risc și să scurteze perioada de recuperare, medicii cardiologi au decis să trateze cazul unei femei de 77 de ani printr-o intervenție minim invazivă. Procedura TAVI are o rată de succes de 95%, crescând perioada de supraviețuire și îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului. „Este vorba despre o soluție salvatoare pentru pacienții diagnosticați cu stenoză aortică severă, dar care nu pot urma tratamentul uzual - intervenția pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. În cazul pacientei noastre, chirurgia clasică nu era o opțiune, întrucât prezenta stenoză aortică în asociere cu «aorta de porțelan» - calcificarea intensă a întregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedură hibridă de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea căii transapicale - prin vârful inimii, s-a făcut și datorită coexistenței unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care împiedică abordul chirurgical prin alte zone”, a declarat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, medicul cardiolog care a coordonat această intervenție.

Proteza a fost introdusă printr-o incizie de 5 cm

Procedura hibridă s-a desfășurat în Laboratorul de Angiografie și Cateterism Cardiac al unui spitalul privat, utilizând angiograful Philips Azurion 7. A fost efectuată o minitoracotomie stângă, adică o incizie de circa 5 cm în peretele stâng al toracelui, pentru ca medicii să ajungă la apexul ventriculului stâng al inimii. Aceasta a fost calea prin care a fost introdusă în interiorul valvei aortice a pacientei o proteză transcateter. Intervenția a fost un real succes, pacienta evoluând normal în secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI). La intervenție au participat patru cardiologi.

Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncții cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal