Main menu

header

697 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Delicate şi versatile la gătit, adorate de toate generațiile de consumatori, păstăile de fasole fac parte din orice alimentaţie, vegetariană sau nu, şi sunt culese şi consumate împreună cu seminţele încă în embrion. Nu sunt doar delicioase și aspectuoase, ci și extrem de benefice pentru sănătate.

Stabilizează tensiunea arterială

Fasolea verde are proprietăţi diferite de ale altor legume: conţine foarte puţine calorii (maximum 30 la 100 de grame), ceva carbohidraţi şi puţine proteine, fiind, în schimb, bogată în fibre, care garantează regularitatea intestinală, purifică organismul şi protejează mucoasa colonului, reducând timpul de expunere şi contactul pereţilor la substanţele toxice. De asemenea, fasolea verde conține un tezaur de vitamine, atât liposolubile, cât şi hidrosolubile (vitamina A, provitamina A, gama din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K), minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru, chiar şi fosfor etc.), precum şi acizi graşi Omega 3. În aceste condiții, păstăile de fasole verde sunt excelente pentru protecția sistemului cardiovascular, la care contribuie și cu o serie de antioxidanți. Magneziul şi potasiul din fasolea verde sunt două minerale care fac un tandem redutabil în reducerea şi stabilizarea tensiunii arteriale. Se recomandă consumul a 240 g fasole pe zi, vreme de măcar o lună. Totodată, datorită conţinutului de celuloză, acid folic, magneziu şi potasiu, consumul de fasole galbenă micşorează riscul de stop cardiac.

Inhibă secreţia de insulină

În același timp, potrivit literaturii de specialitate, fasolea verde contribuie la reglarea nivelului de colesterol. Studiile arată că doar 180 g fasole verde consumate zilnic, vreme de 28 de zile, contribuie la o scădere a colesterolului negativ (LDL) cu 10%-20%. Păstăile de fasole sunt recomandate și în curele de slăbire, nu doar pentru amintitul conținut scăzut de calorii, ci și grație proprietății de a facilita eliminarea toxinelor și de a fi digerate rapid. În același timp, păstăile de fasole verde sunt indicate în caz de anemie. Nutriţioniştii recomandă persoanelor cu deficit de fier să consume mai des fasole verde, sub formă de salată sau de suc, care le va asigura mineralul carent. Totodată, fasolea verde este adjuvant în diabetul de tip II. Consumul acestei legume ajută la scăderea glicemiei prin simpla includere a trei porții de fasole verde pe săptămână. Fibrele din fasolea verde vor împiedica absorbţia zaharurilor şi vor reduce secreţia de insulină.

Preîntâmpină deteriorarea oxidativă a celulelor, inclusiv a ADN-ului

Păstăile de fasole verde ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine și reduc riscul de dezvoltare a anumitor celule canceroase, arată literatura de specialitate. Datorită conținutului bogat de antioxidanţi (quercitină, kaempferol, luteină şi betacaroten), fasolea verde luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi şi previne dezvoltarea tumorilor. Persoanele care au predispoziţii spre afecţiuni tumorale ar trebui să consume măcar o dată la două zile o porţie de fasole gătită la abur sau prin fierbere rapidă, sfătuiesc specialiștii. Este bine de știut faptul că antioxidanţii din păstăile de fasole galbenă previn deteriorarea oxidativă a celulelor, inclusiv a ADN şi a membranelor celulare. De asemenea, fasolea verde ține organismul la adăpost de infecţii și menține ochii sănătoşi, datorită cantităţii impresionante de vitamina A şi carotenoizi.

Ține la distanță osteoporoza

697 6 2Specialiștii în nutriție afirmă că fasolea verde are capacitatea de a preveni apariţia osteoporozei. Vitaminele B5, B6 şi PP regăsite din compoziţie împiedică pierderile de calciu din oase, combătând astfel această afecțiune atât de des întâlnită în special la femeile trecute de o anumită vârstă. De asemenea, fasolea este printre cele mai bogate alimente în vitamina K, cea care joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului osos. În același timp, consumul de fasole verde reprezintă o sursă bună de energie pentru creier. Carbohidraţii din păstăile de fasole se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, iar acest lucru furnizează energie creierului şi muşchilor. Același conținut remarcabil de vitamine, în special de vitamina A, recomandă păstăile de fasole împotriva îmbătrânirii premature.

Beneficiile păstăilor galbene

Fibrele din păstăile de fasole galbenă ajută la prevenirea constipaţiei şi la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Fiecare porţie de fasole conţine 2 g proteine, care ajută la menţinerea ţesuturilor sănătoase (inclusiv oase şi păr). Totodată, prin faptul că fasolea galbenă este considerată una dintre puţinele legume bogate atât în proteine, cât şi în fibre, este unanim recunoscut faptul că fasolea galbenă reduce și reglează colesterolul, reducând riscul de ateroscleroză de instalare a anumitor tipuri de cancer. Mai mult, în timpul digestiei, o parte din carbohidraţii din fasolea galbenă se descompun în zahăr şi formează energia necesară funcţionării organismului. De asemenea, mineralele din fasolea galbenă au capacitatea de a activa enzimele pentru a produce energie şi pentru susţinerea metabolismului.

Fasolea verde este o sursă excelentă de seleniu, important pentru fertilitatea bărbaţilor şi care reduce riscul pierderii sarcinilor la femei

Se păstrează congelată

Spre deosebire de boabele de fasole, care pot fi păstrate uscate, păstăile de fasole verde trebuie să fie congelate proaspete sau fierte şi apoi congelate. Se pot ţine și câteva zile, nu mai mult de patru, în frigider, într-o pungă sigilată. Când cumpăraţi fasole verde sau galbenă, verificaţi întotdeauna să nu prezinte pete de mucegai. Îndepărtaţi codiţele numai atunci când v-aţi hotărât să gătiţi păstăile, deoarece acestea pot prinde mucegai sau se pot degrada foarte repede. Atenție! Nu mâncaţi păstăile crude, deoarece acestea conţin o enzimă care tulbură digestia şi care este inhibată doar în timp ce sunt gătite.

Fasole verde la tigaie

697 6 3Ieftină, sănătoasă, extrem de gustoasă și ușor de gătit, fasolea verde la tigaie poate fi o mâncărică rapidă de post sau o garnitură sănătoasă pentru friptura grea. Este gata în 20 de minute, fără efort și fără să fie nevoie să stați lângă ea să nu se ardă.

Ingrediente: 600 g fasole verde, 5 roșii medii, 6 căței de usturoi tocați, 3-4 cepe medii, 1 lingură cu ulei, sare, piper, mărar și pătrunjel tocat.

Mod de preparare: fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 centimetri şi se opăreşte puțin în apă cu sare. Se dă sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Ceapa se toacă mărunt şi se pune în tigaia cu ulei încins, amestecând încontinuu. Când devine transparentă, se adaugă în tigaie fasolea verde şi jumătate din cantitatea de roşii. Se lasă cinci minute pe foc, se pun şi restul de roşii, verdeaţa şi usturoiul şi se menține totul sub capac până când fasolea e fiartă. Se mai găteşte fără capac încă un minut şi se serveşte fierbinte.