Main menu

header

de Elena Munteanu

Dacă beţi o cantitate moderată de alcool veţi fi protejaţi împotriva dezvoltării pietrelor la vezica biliară, cel puţin aşa susţin cercetătorii britanici.

Femeile, mai predispuse decât bărbaţii
Litiaza biliară este o afecţiune destul de comună, dar simptomele şi complicaţiile sunt vizibile doar la trei din zece cazuri. Consumând zilnic un ţap cu bere sau un pahar cu vin ori 50 ml de băuturi spirtoase reduceţi cu o treime şansele de a face calculi biliari. Oamenii de ştiinţă englezi au ajuns la această concluzie după ce au analizat, timp de zece ani, peste 25.000 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse  între 45 şi 74 de ani. Se pare că femeile cu o vârstă medie de 62 de ani sunt cele mai susceptibile de a face litiază biliară. Studiul a arătat că persoanele care au băut alcool în cantitate moderată au prezentat un risc mai mic cu 32% decât cele care nu au băut deloc alcool sau numai în cantităţi reduse.

Cheia: moderaţia
Doctorul Paul Banim, lector la Universitatea din East Anglia, şi doctorul Andrew Hart, specialist gastroenterolog, au declarat că alcoolul băut cu moderaţie creşte nivelul costerolului bun, dar că oferă şi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, aceştia susţin, în baza cercetărilor efectuate, că acest obicei poate reduce considerabil riscul producerii de calcuri biliari. Cu toate acestea, unii medici sceptici spun că alcoolul produce dependenţă şi de aceea ar fi indicată prudenţă în aplicarea sfatului cercetătorilor respectivi.