Main menu

header

699 12 1de Sorin Dumitrescu şi Alexandru Brădescu

Ginecomastia este o afecțiune a sistemului endocrin masculin în care apare o creștere noncanceroasă a mărimii țesutului mamar la bărbaţi, dar care prin consecinţele de imagine poate produce o mare tulburare psihologică pentru cei aflaţi în cauză.

Este asociată cu schimbări pubertale

Dezvoltarea ginecomastiei este de obicei asociată cu schimbări benigne pubertale. Cu toate acestea, 75% dintre cazurile de ginecomastie pubertală se rezolvă în termen de doi ani de la debut fără tratament. În cazuri rare, s-a observat că ginecomastia apare în asociere cu anumite stări de boală. Cauzele patologice ale ginecomastiei sunt diverse și pot include sindromul Klinefelter, anumite tipuri de cancer, tulburări endocrine, disfuncții metabo- lice, reacţii de la diverse medicamente sau pot apărea ca urmare a scăderii naturale a producției de testosteron. Tulburările sistemului endocrin care duc la o creștere a raportului estrogenilor/androgenilor sunt considerate a fi responsabile pentru dezvoltarea ginecomastiei. Acest lucru poate apărea chiar dacă nivelurile de estrogeni și de androgeni sunt ambele adecvate, dar raportul este modificat. Diagnosticul se bazează pe semne și pe simptome. Ginecomastia fiziologică se dezvoltă până la 70% dintre băieții adolescenți. Nou-născuții și bărbații adolescenți prezintă adesea ginecomastie temporară, datorită influenței hormonilor materni și a modificărilor hormonale în timpul pubertății.

Poate apărea doar pe o parte sau pe ambele

699 12 2Caracteristica clasică a ginecomastiei este mărirea sânilor de sex masculin cu țesut subcutanat moale, compresibil și mobil, palpat sub areola mamelonului, spre deosebire de țesutul gras mai moale. Această mărire poate să apară pe o parte sau pe ambele. Dimensiunile pielii și retragerea mamelonului nu sunt trăsături tipice ale ginecomastiei. Descărcarea lichidă din mamelon nu este, de asemenea, o constatare tipică, dar poate fi văzută într-un individ ginecomastic cu o tumoare secretă a prolactinei. O creștere a diametrului areolei și a asimetriei țesutului toracic sunt alte semne posibile ale ginecomastiei. Se crede că această afecţiune este cauzată de un raport alterat al estrogenilor cu androgeni, imediat de o creștere a producției de estrogen, de o scădere a producției de androgeni sau de o combinație a acestor doi factori. Estrogenul acționează ca un hormon de creștere pentru a mări dimensiunea țesutului mamar. Se estimează că medicamentele afectează 10%-25% dintre persoanele cu ginecomastie, iar cauza acestei boli nu este cunoscută în aproximativ 25% dintre cazuri.

Cauzele pot fi bolile hepatice şi renale

Anumite probleme de sănătate la bărbați, cum ar fi boala hepatică, insuficiența renală sau testosteronul scăzut, pot determina creșterea sânilor la bărbați. Drogurile și afecțiunile hepatice sunt cele mai frecvente cauze la adulți. Alte medicamente despre care se știe că provoacă ginecomastie includ metadona, medicamente pentru HIV, chimioterapie, tratamentul hormonal pentru cancerul de prostată, arsuri la stomac și medicamente pentru ulcer, blocante ale canalelor de calciu, medicamente antifungice cum ar fi ketoconazolul, antibiotice cum ar fi metronidazol, antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina, și ierburi, cum ar fi lavanda, ulei de arbore de ceai și dong quai, pot şi ele avea ca urmare apariţia ginecomastiei. Hipogonadismul primar (care indică o problemă intrinsecă a testiculelor la bărbați) duce la scăderea sintezei de testosteron și la conversia crescută a testosteronului la estradiol, care poate conduce la un aspect ginecomastic. Sindromul Klinefelter este un exemplu notabil al unei tulburări care cauzează hipogonadism și ginecomastie și are un risc mai mare de cancer mamar la bărbați (de 20-50 de ori mai mare decât la bărbații fără tulburări). Hipogonadismul central (care indică o problemă cu creierul) duce la scăderea producției și eliberării hormonului luteinizant (LH, un semnal stimulator pentru sinteza hormonilor steroidieni endogeni), ceea ce provoacă scăderea producției de testosteron și de estradiol. Persoanele care au ciroză sau afecțiune hepatică cronică pot dezvolta ginecomastie din mai multe motive. Ciroza are tendința de a crește secreția hormonului androgenic androstenedione din glandele suprarenale, creșterea conversiei acestui hormon în diferite tipuri de estrogen, ceea ce duce la scăderea nivelului sangvin de testosteron liber. Aproximativ 10%-40% dintre persoanele cu boala Graves (o formă obișnuită de hipertiroidism) suferă de ginecomastie. Tratamentul adecvat al hipertiroidismului poate duce la rezolvarea ginecomastiei.

Se recomandă o mamografie

Pentru a diagnostica ginecomastia, un istoric amănunţit şi o examinare fizică sunt realizate de un medic. Aspectele importante ale examinării fizice includ evaluarea țesutului mamar cu palpare pentru a evalua cancerul de sân și pseudoginecomastia (extinderea țesutului mamar numai din cauza excesului de țesut gras), evaluarea dimensiunii și dezvoltării penisului, evaluarea dezvoltării testiculare și dezvoltarea adecvată a caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi cantitatea și distribuția părului pubian și a părului inferior. Mamografia este metoda de alegere pentru examinarea radiologică a țesutului mamar în diagnosticul ginecomastiei atunci când se suspectează cancerul de sân la examenul fizic. Cu toate acestea, deoarece cancerul de sân este o cauză rară de extindere a țesutului mamar la bărbați, mamografia este rareori necesară. Dacă mamografia este efectuată și nu dezvăluie con- statări sugestive pentru cancerul de sân, imagistica suplimentară nu este de obicei necesară. Dacă se consideră că o tumoare a glandelor suprarenale sau a testiculelor este responsabilă de ginecomastie, se poate efectua o examinare cu ultrasunete a acestor structuri.

Spectrul severității ginecomastiei a fost clasificat

într-un sistem de clasificare: Gradul I (extindere minoră, fără exces de piele); Gradul II (extindere moderată, fără exces de piele); Gradul III (extindere moderată, exces de piele); Gradul IV (extindere marcantă, exces de piele)

Ce mijloace de tratament există

Dacă sunteți îngrijorat de creșterea țesutului mamar, puteți discuta întotdeauna cu un medic general despre opțiuni. Acestea ar putea fi o intervenție chirurgicală pentru a înlătura țesutul excesiv sau medicamente pentru a ajusta dezechilibrul hormonal. În unele cazuri ţesutul mamar se va retrage singur, odată ce hormonii s-au stabilizat. Cu toate acestea, în cazul în care bărbații cu sâni au avut drept cauză excesul de grăsime, acesta poate fi vindecat cu exerciții fizice și modificări de dietă. Cel mai bun pariu pentru pierderea excesului de grăsime este să participați la antrenamentele totale ale corpului. În timp ce este important să construiți o forță în zona pieptului, doar concentrarea asupra acestui lucru poate face ca bărbații să pară mai mari, deoarece musculatura este construită sub grăsime. Combinarea puterii cu exercițiile cardiovasculare vă va ajuta să vă accelerați metabolismul și să construiți masa musculară.