Main menu

header

702 16 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

În condițiile în care în spitalele din toată lumea se înregistrează cazuri de infecții care periclitează recuperarea bolnavilor, specialiștii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, anunță crearea unui material textil care va elimina mare parte din acest pericol.

Reduce nivelul bacteriilor cu peste 90%

Cercetătorii britanici au reușit să creeze un material textil care se autodezinfectează, curățând în același timp și spațiul pe care este amplasat. Testele au demonstrat că acest tip de fibră poate reduce nivelul bacteriilor cu peste 90%. Prin inserarea acestui material în ușile spitalelor, în locul aluminiului care se folosește în prezent, ar putea fi îmbunătățit spectaculos nivelul igienei din unitățile sanitare. După cum este binecunoscut, ușile din spitale sunt una dintre principalele „verigi slabe” în menținerea mediului cât mai steril. O singură persoană cu mâini murdare care intră împingând o ușă poate contamina toți bolnavii din jur.

Valabil pentru 1.000 de împingeri ale ușii

Denumit Surfaceskins, materialul este rezultatul a șapte ani de cercetări și dezvoltare. Funcționează după un principiu simplu: livrează câte o mică doză de dezinfectant de fiecare dată când ușa spitalului este împinsă, curățând astfel suprafața care urmează să fie folosită mai departe. Dispozitivul este ieftin și este alcătuit din trei feluri de fibre diferite, fiind schimbat la șapte zile sau după 1.000 de împingeri ale ușii. Deși nu este menit să înlocuiască regulile stricte de spălare a mâinilor pentru personalul medical, acest material este considerat încă o linie solidă de apărare în fața infecțiilor.

Combate contaminarea

Testele au demonstrat că Surfaceskins a fost eficient în anihilarea majorității bacteriilor care cauzează infecții intraspitalicești, printre care s.aureus, e.coli și e.faecalis. Potrivit datelor Institutului Național pentru Îngrijire, 300.000 de pacienți contractează infecții în spitalele britanice în fiecare an. Asta înseamnă, pe lângă costurile crescute (circa 1 miliard de lire sterline anual), și probleme în plus pentru bolnavi, care se recuperează mult mai greu și în timp mai îndelungat. „Surfaceskins oferă o nouă modalitate de a reduce riscul răspândirii bacteriilor și virusurilor și combate contaminarea în mediile spitalicești și în alte spații în care utilizarea frecventă a ușilor anulează igiena mâinilor”, explică microbiologul Mark Wilcox.