Main menu

header

704 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Se estimează că aproximativ 40% dintre români sunt diagnosticaţi anual cu o afecţiune în care nivelul zahărului în sânge este mai ridicat decât ar fi normal, însă valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip II. Este vorba despre prediabet, o afecțiune care, dacă nu este tratată corespunzător, se poate transforma cu mare ușurință în diabet zaharat. Care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a preîntâmpina agravarea afecțiunii aflați din interviul cu doctor Codruț Țuțu, specialist acupunctură și fitoterapie.

„Persoanele care suferă de gută au șanse mari să dezvolte diabet”

- Se spune că una din cinci persoane trecute de vârsta de 20 de ani este în faza de prediabet, dar majoritatea nici măcar nu bănuiesc acest lucru. Care sunt simptomele care anunță apariția prediabetului?

- Acumularea de grăsime este principala cauză a apariției prediabetului, alături de stres, kilogramele depuse în zona abdominală fiind asociate cu rezistenţa la insulină. Cu alte cuvinte, dacă grăsimea se depune în special de la talie în jos, ar trebui să luați urgent măsuri. Aşa-numita grăsime abdominală are mare legătură cu riscul crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral şi niveluri crescute de colesterol, toţi fiind factori de risc în dezvoltarea diabetului. Tot în zona abdominală se depun și celulele canceroase, crescând riscul de apariție a acestei maladii nemiloase. Așa se face că majoritatea persoanelor în fază de prediabet sunt supraponderale. Dacă întâmpinați frecvent senzaţii de oboseală şi de moleşeală după masă, ar putea fi un semnal de alarmă că toţi carbohidraţii ajung în fluxul sangvin ca glucoză, forţând astfel pancreasul să producă insulină. Consumând în cantităţi mari alimente bogate în carbohidraţi, nu faceţi decât să suprasolicitaţi pancreasul și drept urmare apare somnolenţa, iar corpul este lipsit de energie. Mai mult, există alimente de care vă e aproape tot timpul poftă și mă refer la ciocolată, la chipsuri şi la cartofi prăjiţi. Acestea sunt pline de zahăr, de sare şi de grăsimi, trei ingrediente care au un gust atât de bun şi totuşi atât de păcătos. E demonstrat ştiinţific că acestea dau dependenţă, deoarece odată ce stimulează centrul de recompensare al creierului, se creează un cerc vicios și veţi vrea din ce în ce mai mult. Cu cât vă veți suprasolicita pancreasul să producă insulină, cu atât nivelul de glucoză din sânge va scădea şi veți resimţi o stare generală de oboseală, veți fi tentat să apelați iar la un energizant de tipul unei prăjituri sau o pungă cu chipsuri. De aceea, trebuie să vă potoliţi poftele cu fructe în coajă lemnoasă, cum sunt migdalele, fisticul sau nucile, să mâncaţi un fruct proaspăt, să ronţăiţi un morcov sau să luaţi puțină miere. În acest fel, saţietatea şi energia sunt asigurate pe termen mult mai lung.

- Mai există și alte simptome care le pot arăta bolnavilor că au prediabet?

- Persoanele care suferă de prediabet pot observa la nivelul pielii arii cu o culoare schimbată în roșu, în galben sau în maro, dar și cu o strălucire aparte. Și zonele de piele cu aspect solzos pot indica prezența acestei afecțiuni. Pielea îngroșată poate apărea din cauza nivelului de zahăr ridicat din sânge. Guta este o formă de artrită care apare atunci când acidul uric prezent în exces în organism se depune la nivelul articulațiilor, tendoanelor și oaselor, sub formă de cristale. Specialiștii au descoperit însă că persoanele care suferă de gută au șanse mai mari de a dezvolta diabet. În consecință, cine are gută trebuie să-și facă urgent analizele în primul rând pentru depistarea prediabetului. Ficatul este laboratorul organismului, el având rol important în trei metabolisme: glucidic, lipidic și proteic. Acestea se întrepătrund, deci orice afecțiune metabolică poate declanșa prediabetul și apoi diabetul.

„Lipsa stimulării gândirii, unul dintre factorii de risc”

704 12 2- Care sunt factorii de risc în această boală? Cum putem să descoperim dacă avem sau nu prediabet?

- În afară de cei enumerați mai sus, la apariția prediabetului contribuie și lipsa activității fizice. Aceasta ajută să țineţi greutatea sub control, folosind glucoza pe post de energie. Deși diabetul se poate instala la orice vârstă, riscul de prediabet crește după vârsta de 45 de ani. De asemenea, boala are și un istoric familial, putând apărea mai ales la persoanele care au un părinte sau un frate, respectiv soră cu diabet de tip II. Totodată, mamele care au dezvoltat diabetul gestațional când erau însărcinate, dar și copilul acestora au risc mai mare de a dezvolta prediabet. Nu în ultimul rând, sindromul ovarelor polichistice, o boală destul de des întâlnită, caracterizată de menstruații neregulate, creșterea în exces a părului de pe față și de pe corp și obezitate, crește riscul unei femei de a face prediabet. O altă cauză extrem de importantă este lipsa stimulării gândirii, oamenii tinzând către automatism. Diagnosticul are la bază testul de toleranţă la glucoză. Acesta constă în testarea glicemiei pe nemâncate. Dimineaţa, se ingerează 75 g glucoză, apoi se recoltează o probă de sânge pentru efectuarea glicemiei, apoi, la două ore se mai ia o probă de sânge pentru testarea glicemiei. În cele două ore se stă în repaus, nu se mănâncă, nu se bea, nu se face efort, nu se fumează.

- Care este cea mai importantă metodă de prevenție care ne poate ține departe de prediabet?

- Cu siguranță, scăderea în greutate. Trebuie să slăbiţi cu 5%-10% din greutatea actuală şi să faceţi cel puţin 30 de minute de sport pe zi. Dar, atenție! Nu se socotește efortul depus la serviciu, treaba în casă, cumpărături etc. În felul acesta vă reduceţi riscul de a evolua spre diabet cu 58%. Nu trebuie uitat că o infimă schimbare în stilul de viaţă vă poate salva de la diabet şi nu numai. De asemenea, medicul vă va indica şi un posibil regim alimentar care să prevadă reducerea cantităţii de pâine, dulciuri etc. În unele cazuri se poate recomanda şi medicaţie, dar numai la sfatul şi sub supravegherea specialistului. Şi nu trebuie uitată verificarea glicemiei măcar o dată pe an. Dar foarte important este să învățaţi mereu câte ceva nou…

Anual, 5%-10% dintre persoanele care suferă de prediabet sunt diagnosticate cu diabet de tip II

„Dormiţi suficient şi diminuaţi porţiile de mâncare!“

- Pentru că ați amintit de regim alimentar, ce trebuie să consume un prediabetic?

- Să consume pește proaspăt, carne de pui sau de curcan, legume bogate în fibre precum broccoli, fasole verde, morcovi și conopidă, ulei de măsline, orez brun, fasole uscată și linte, mere, fructe de pădure, caise, cireșe, grepfrut, citrice. În ceea ce privește lactatele, acestea trebuie să fie fără grăsimi. Se vor diminua porțiile și se vor elimina din dietă băuturile care conțin zahăr și deserturile bogate în calorii. Somnul este foarte necesar. O persoană cu prediabet care are risc de obezitate va pierde mai greu în greutate dacă nu doarme suficient.