Main menu

header

706 14 2de Monica Beleneş şi Florinel Dumitru

Durerile de spate pot avea multe cauze şi diverse manifestări. Uneori pot fi semne ale unor afecţiuni grave, dar pot fi şi trecătoare, declanşate de anumite obiceiuri proaste. Chiar şi cei mai sănătoşi indivizi pot simţi din când în când un oarecare disconfort. Veţi fi surprinşi să aflaţi care pot fi cauzele unei dureri de spate.

Dacă purtaţi tocuri prea înalte

Tocurile prea înalte vă forţează să vă arcuiţi spatele, punând presiune pe articulaţii. De asemenea, şi încălţările plate pot fi dăunătoare, depinde de fiecare. Sandalele care nu au o susţinere la călcâi nu sunt indicate, deoarece permit picioarelor să se mişte dintr-o parte în alta şi astfel greutatea se distribuie inegal. Până la urmă fiecare are o înălţime ideală a tocurilor. Ideea e să găsiţi ceea ce vi se potriveşte.

Dacă staţi toată ziua pe scaun

Veşti proaste pentru cei care au un job de birou! Nu e un semn bun pentru sănătate. A sta toată ziua pe scaun poate fi un sentiment plăcut, dar majoritatea dintre noi nu avem o poziţie corectă când stăm în faţa calculatorului. Astfel nu facem decât să producem o slăbire a muşchilor spatelui prin lipsa activităţii. A sta numai pe scaun înseamnă a pune o presiune cu 50% mai mare, pe coloana vertebrală, decât atunci când stăm în picioare. Dacă biroul vă obligă să ţineţi mijlocul şi muşchii spatelui încordaţi tot timpul, lăsaţi-vă din când în când pe spate pentru a forma un unghi de 130 şi a vă ajuta să reduceţi comprimarea discurilor coloanei. Iar capul fiţi siguri că-l ţineţi drept, nu aplecat înainte, când folosiţi calculatorul.

Dacă dormiţi pe o saltea veche

O saltea bună durează între opt şi zece ani. Dacă nu aţi schimbat-o de mai bine de zece ani, coloana vertebrală e posibil să nu fie susţinută cum trebuie. De aceea e bine să vă luaţi una nouă, nici prea tare, dar nici prea moale.

Dacă duceţi o geantă imensă

Când plecaţi undeva vă place să luaţi toată casa după dumneavoastră? Spatele nu va fi foarte încântat. Atunci când căraţi o geantă grea pe un singur umăr, corpul dumneavoastră îşi va pierde echilibrul. La fel şi coloana. Soluţia e să vă schimbaţi geanta cu una mai uşoară, care să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea dumneavoastră.

Dacă sunteţi stresaţi

706 14 3Când trăiţi într-un permanent stres, muşchii gâtului şi spatelui stau mereu contractaţi şi vă dau o stare de încordare. Şi dacă nu încercaţi să scăpaţi de stres, toţi acei muşchi nu au nicio şansă să se relaxeze şi asta poate cauza apariţia durerii. Dar dacă vă luaţi după zicala „dacă vrei poţi”, există o grămadă de modalităţi de a scăpa de stres: exerciţiile fizice, meditaţia sau o baie caldă.

Dacă purtaţi duşmănie cuiva

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele iertătoare au parte de mai puţine resentimente, depresii, furie şi dureri. Emoţiile dumneavoastră, tensiunea musculară şi gândurile pot influenţa direct intensitatea semnalelor dureroase.

Dacă nu faceţi mişcare

Exerciţiile fizice ajută la creşterea tonusului muscular, care e vital pentru muşchii spatelui. Dar atunci când nu vă stimulaţi destul musculatura veţi avea un spate rigid, iar discurile coloanei vertebrale se vor degrada. Aşa că pentru a fi în formă, ideal e să vă lucraţi muşchii spatelui şi ai abdomenului.

Dacă mâncaţi prea mult de la fast-food

Să nu vă surprindă faptul că mâncarea cu un indice caloric crescut şi săracă în nutrienţi predispune la îngrăşare. Mai mult, greutatea vă afectează spatele. Surplusul de kilograme din jurul mijlocului face ca pelvisul să fie împins înainte creând un stres pentru spate. De aceea persoanele supraponderale prezintă, de obicei, un risc crescut de osteoartrită.