Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Zgomotul oraşului favorizează obezitatea

Pe lângă poluare și alimentație nesănătoasă, un alt element din viața locuitorilor în marile orașe vine să le amenințe sănătatea și silueta: zgomotul. Potrivit unui studiu recent derulat în cadrul Institutului de Sănătate din Barcelona, în care s-au preluat date de la specialiști elvețieni care au realizat teste similare încă din anii 1990, expunerea zilnică la zgomotul de motor și la toate celelalte sunete ale marilor orașe crește foarte mult pericolul ca locuitorii să dezvolte obezitate - la fiecare zece decibeli în plus, riscul sporește cu 17 procente.

Somnul insuficient generează furie

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au concluzionat, în urma unui studiu de anvergură, că doar două ore de somn mai puțin decât cele șapte-opt recomandate pe noapte generează o stare permanentă de mânie. Este pentru prima dată când este pusă în evidență legătura dintre furie și lipsa odihnei. „Când subiecții cu care am realizat experimentul au fost privați de somn și supuși unui zgomot, au demonstrat o sporire a mâniei în proporție de 50%”, explică expertul Zlatan Krizan.

Băuturile energizante, atac la vasele sangvine

Doar o băutură energizantă consumată de o persoană are capacitatea de a aduce daune serioase vaselor sangvine, arată o cercetare recentă, realizată de specialiști din cadrul Școlii de Medicină a Universității Texas. Astfel, cafeina, taurina și alte extracte din plante pe care le conțin aceste băuturi, împreună cu cantitatea foarte mare de zahăr, afectează sistemul circulator și funcționarea vaselor sangvine încă de la prima doză și chiar dacă persoana este tânără și sănătoasă. Concret, la 90 de minute după consumul unei astfel de băuturi, dilatarea vaselor sangvine scade la jumătate.

Numeroase medicamente prescrise cauzează depresie

O cercetare de amploare derulată de experții de la Universitatea din Illinois a dat la iveală faptul grav că peste 200 de medicamente prescrise în mod obișnuit ca anticoncepționale sau pentru controlul hipertensiunii, al acidității gastrice ori pe post de calmante cauzează depresie, acesta fiind doar unul dintre numeroasele efecte secundare ale medicației moderne. Pe durata a zece ani, zeci de mii de subiecți au fost examinați în cadrul unui studiu național, iar rezultatele au fost cutremurătoare: foarte multe dintre pastilele folosite pentru cele mai obișnuite afecțiuni pot duce chiar la sinucidere.