Main menu

header

712 14 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

După zece ani de cercetări, specialiștii canadieni anunță finalizarea unui proiect revoluționar, care va schimba viața suferinzilor de unele defecte de vedere: lentilele bionice.

Capacitate de a citi de la nouă metri

Bionic Lens sunt lentile intraoculare, introduse în locul cristalinului afectat cu ajutorul unei seringi cu soluție salină. Sunt pliabile și se vor desfășura singure după inserarea în ochi, în doar zece secunde. Întreaga procedură durează numai opt minute și nu este mai complicată decât o operație simplă de cataractă. Incizia necesară este de doar 2,7 milimetri. După inserare, lentilele se vor adapta singure, putând focaliza corect imaginea, pentru ca ochiul să vadă bine la distanță, dar și de aproape. Noile tipuri de lentile bionice produse de Ocumetics nu doar că vor ajuta persoanele care nu văd bine, dar acestea vor ajunge chiar să aibă o vedere mai bună decât un om sănătos. Practic, dacă o persoană cu vedere normală poate citi un text de la o distanță de trei metri, cei care vor purta aceste lentile vor putea citi perfect de la o distanță de nouă metri.

Intervenția, simplă și rapidă

Lentilele bionice vor putea fi introduse în timpul unei operații de cataractă sau în cadrul unei intervenții separate, dar trebuie inserate numai de un chirurg oftalmolog. Inventatorul lor, optometristul Garth Webb, dă asigurări că lentilele bionice sunt foarte confortabile, nu dau dureri de cap sau usturimi de ochi și nici nu cresc riscul de cataractă. Sunt fabricate din polimeri biocompatibili, astfel încât nu devin toxice în timp și nu afectează ochiul. Tehnologia este pregătită pentru producția de masă, dar este nevoie de mai multe teste pe voluntari umani înainte ca produsul să primească toate aprobările necesare. Deși inițial lentilele urmau să fie disponibile începând cu luna martie 2018, procedura va mai dura câțiva ani. În Canada și în Europa aprobările ar putea veni peste doi ani, iar în Statele Unite peste trei ani, arată producătorul.

Nerecomandate în afecțiuni grave

Unele afecțiuni oftalmologice grave nu vor putea fi rezolvate cu ajutorul acestui tip de lentile. Este vorba despre distrugerea nervilor optici, probleme ale regiunii cerebrale responsabile cu vederea, degenerescența maculară severă, bolile genetice ale retinei. Totodată, intervenția nu este posibilă în cazul pacienților care au făcut deja operație de cataractă și li s-a eliminat cristalinul afectat, fiind introduse alte lentile intraoculare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 285 de milioane de oameni din întreaga lume au diferite probleme de vedere. Cataracta reprezintă o treime din numărul acestora. Studiile au demonstrat că boala apare de obicei la persoanele de peste 65 de ani, dar uneori este întâlnită și la cele mai tinere. Singurul tratament posibil în prezent este operația.

Având în vedere tehnologia revoluționară folosită, costul lentilelor bionice nu va fi foarte accesibil. Producătorul anunță că o singură lentilă va costa peste 3.000 de dolari, dar prețul poate crește în funcție de dificultatea intervenției și de echipamentul medical folosit la intervenție